POMICON 2021, o conferinta despre performantele din sectorul pomicol

In premiera pentru industria agribusiness din Romania, Agricover transforma conferintele traditionale in emisiuni de televiziune.

Scris de Agro Food, Joi, 11 Martie 2021
Compania a organizat a opta editie POMICON - Conferinta Nationala a Pomiculturii, cu sprijinul Asociatiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume si Fructe (PRODCOM), Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni (ICDP) si cu participarea celor mai importante companii producatoare de tehnologii agricole la nivel global - SUMMIT AGRO, INTERMAG, FMC.
 
“Suntem optimisti, 2021 a inceput bine, mai ales ca rezerva de precipitatii din sol s-a refacut. Prin intreg portofoliul de produse si servicii, prin conditiile comerciale si termenele de plata corelate cu momentul recoltarii si expertiza specializata oferita de echipele din teren, Agricover continua sa faca mai usoara viata fermierilor romani. As vrea sa prezint Campania Early Sales, una dintre campaniile de succes ale Agricover, peste 50% dintre fermierii parteneri fiind deja beneficiarii acesteia. Prin intermediul acestei campanii, fermierii au posibilitatea sa achizitioneze in pre-sezon, inainte de primavara 2022, inputurile de care au nevoie pentru noul an agricol. In fiecare an exista o tendinta evidenta de crestere a preturilor inputurilor, iar discounturile au ajuns la un nivel la care foarte greu mai pot sa creasca. Astfel, prin aceasta campanie reusim sa inghetam preturile de achizitie pentru fermieri, respectiv preturile din 2021 raman aceleasi si pentru 2022. Pe langa securizarea pretului, campania ofera si alte beneficii, inclusiv depozitarea gratuita a marfii in conditii optime de pastrare si livrarea la momentul necesar, a declarat Ghita Pinca, Director General Agricover SA.
 
In deschiderea conferintei, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a transmis un mesaj pentru pomicultori. “Anul acesta definitivam Planul National Strategic pentru 2021–2027 si incercam sa finalizam programul de tranzitie pentru 2021–2022, unde alocari importante au fost destinate si pomiculturii. Din statisticile pe care le avem, suprafata patrimoniului pomicol este de 147.000 de hectare, reprezentand 1,1% din suprafata agricola a tarii, iar 50% din aceasta suprafata are un potential producator redus. Din analiza nevoilor pe care am realizat-o, am observat ca deficitul balantei comerciale este semnificativ, pomicultura situandu-se pe locul al treilea dupa carnea de porc si legumicultura. O cauza principala este si deficitul de stocare si procesare al fructelor. Am alocat 120 de milioane de euro, atat pentru investitii in ferme pomicole, cat si in facilitati de depozitare si procesare a fructelor. In paralel, vom continua si celelalte proiecte: spijinul cuplat pentru fructele destinate industrializarii, programul de fructe in scoli, ajutorul de stat pentru motorina utilizata si vom oferi sprijin financiar pentru infiintarea grupurilor de producatori prin PNADR”, a declarat Adrian Nechita Oros, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Solutia pentru pomicultura - finantare si investitii
Agricover Credit IFN este prima institutie financiara specializata pentru sectorul agricol si a oferit finantare prin produse mixte agrifinance & agribusiness in valoare de peste 530 de milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri care lucreaza 1,62 milioane de hectare de teren arabil la nivel national. Peste 1,75 miliarde de lei sunt acum in piata de la Agricover Credit IFN.


“Pentru noi, pomicultura este un sector important. Avem clienti care au achizitionat teren cu ajutorul nostru, iar acum se gandesc sa investeasca in unitati de procesare. Am reusit sa intelegem nevoile clientilor si am propus intotdeauna solutii de finantare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piata, sustinem permanent cresterea si eficientizarea afacerilor fermierilor romani si avem resurse sa plasam peste doua miliarde de lei anul acesta", a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN.
 
Speciile perene, viticultura si pomicultura, inseamna investitii. Din 2014, Programul de Dezvoltare Rurala a beneficiat de o submasura speciala care a cheltuit aproximativ 500 – 600 milioane de euro, fiind infiintate plantatii pe aproximativ 9,000 de hectare.
 
“Avem o veste buna pentru pomicultori, programul de investitii va continua si in perioada de tranzitie, respectiv pana in 2023, iar apoi in Planul National Strategic, de asemenea, strategia este de a finanta investitiile din pomicultura. Ne asteptam ca in urmatorii zece ani, Romania sa poata produce aproape 2 milioane de tone de fructe si sa planteze 50.000 de hectare cu livezi, acoperind cele 20 de specii care se consuma preponderent. Din fericire, Programul Pomicol nu a avut fonduri necheltuite, ba mai mult, a existat o supracontractare de peste 3%. Acest lucru a determinat autoritatile sa continue investitiile in pomicultura si pentru perioada de tranzitie, ulterior pana in 2027. 112 milioane de euro vor fi folosite pentru finantarea publica, la care se adauga cofinantare pentru urmatorii doi ani. Speram ca din acesti bani sa putem sa mai platam inca 5,000 de hectare”, a declarat dr. ing. Mihail COMAN, Director (ICDP) Pitesti-Maracineni.
 
Inovatie – Produsul pomicol este folositor si pentru industria farmaceutica
Pomicultura nu inseamna doar consum de fructe proaspete si procesare. Mai nou, la ICDP Pitesti-Maracineni se experimenteaza folosirea produsului pomicol si pentru industria farmaceutica. In acest moment vorbim despre arbusti fructiferi - aronia, catina, lonicera – cu reale beneficii pentru sanatate.
 
“Cercetam tot ce inseamna cultura acestor specii, deoarece exista probleme generate de schimbarile climatice (boli, daunatori, polenizatori). Institutul pomicol are acest bagaj genetic, deocamdata testam in diferite centre din Romania. Sper ca acest segment nou sa creasca, pentru ca in tarile dezvoltate din Europa si Statele Unite se folosesc intensiv acesti arbusti fructiferi pentru productia de produse farmaceutice,” a declarat dr. ing. Mihail COMAN, director (ICDP) Pitesti-Maracineni.
 
Consumatorul roman vrea fructe si legume romanesti!
Din pacate, Romania importa fructe si legume care se produc si la nivel local, iar pentru acesta situatie, trebuie gasita o solutie. Aurel TANASE, presedintele PRODCOM a vorbit despre o posibila solutie, cea a depozitarii, mentionand faptul ca “exista in plan constructia a opt depozite regionale, care sa aiba in jurul lor centre de achizitie, de preluare, care sa puna la dispozitia producatorilor pe langa know-how si materialele necesare, ma refer la ambalaje. Astfel, produsele pot fi depozitate in atmosfera controlata, potentialul Romaniei fiind urias, 80 % din consum putand fi acoperit din resurse proprii”.
 
In ultimii sapte ani, in Romania, s-au plantat 495 hectare de cires, plantatii intensive, foarte valoroase, productive, cu o prezentare foarte buna. Romania este al treilea stat in UE raportat la suprafata de productie pentru cires, care inseamna 8.000 de hectare.
 
“PRODCOM participa in prezent la opt targuri internationale, in Asia, Orientul Mijlociu, Orientul Indepartat, cautam sa ducem ce este mai bun. Am exportat cirese la costul de 7 euro/kilogram, livrate in ambalaje speciale. Le-am transport cu avionul in Dubai, Arabia Saudita, iar acum avem cereri pentru Malaezia, Coreea de Nord si Singapore”, a declarat Aurel Tanase, presedinte PRODCOM.
 
Moderata de Andreas Petrescu, emisiunea propune o discutie obiectiva despre nevoile sectorului pomicol pentru a deveni cu adevarat performant si sustenbil, in compania reprezentantilor celor mai mari companii producatoare de tehnologii agricole, experti si cercetatori, pomicultori recunoscuti.
 
Aici puteti vedea video de prezentare pe scurt: https://www.youtube.com/watch?v=d0G3RuE6zik 
Aici puteti vedea inregistrarea integrala a conferintei: https://agricover.ro/evenimente/acces-pomicon-2021/