Parteneriat intre Commoditrader si Asociatia Producatorilor de Porumb

Commoditrader extinde parteneriatul cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) si pentru programul CommodiCarbon, pentru a cofinanta fermierii romani prin vanzarea certificatelor de carbon, in procesul de tranzitie catre agricultura conservativa, informeaza miercuri start-up-ul fintech danez.

Scris de Agro Food, Joi, 04 Februarie 2021
Potrivit unui comunicat al Commoditrader, fermieri cu un total de aproximativ 140.000 de hectare au aratat interes in vanzarea certificatelor de carbon la sfarsitul acestui an de recoltare.
 
“Au trecut aproape doua luni de la lansarea proiectului CommodiCarbon in Romania si avem deja fermieri cu un total aproximativ de 140.000 ha care au interes in vanzarea de certificate la sfarsitul acestui an de recoltare, iar in Danemarca avem fermieri cu peste 80.000 ha. Ne propunem ca impreuna cu APPR sa ajutam si sa stimulam fermierii romani catre o economie mai buna, o agricultura mai durabila, precum si spre un management mai eficient al fermei”, a declarat Alexandra Suciu Sorensen, Commoditrader Market Development Manager Romania.
 
Fiind vorba despre o platforma digitala, contactul direct cu fermierii este foarte important. Intrucat APPR este o asociatie profesionala, formata din producatori si reprezentanti ai lantului profesional de porumb din Romania, interesul Commoditrader de a furniza informatii economice, tehnologice si profesionale catre membrii asociatiei este unul dintre obiectivele comune ale acestui parteneriat strategic.
 
“Proiectul CommodiCarbon se aliniaza cu obiectivele APPR de a populariza in randul fermierilor beneficiile practicilor durabile ale agriculturii regenerative. Dorim sa incurajam membrii APPR sa devina campioni in tranzitia de la agricultura conventionala la cea sustenabila, mai ales ca societatea europeana pregateste instrumente financiare adecvate pentru a rasplati acest efort, inclusiv prin introducerea unui sistem de creditare a carbonului pentru agricultura”, a spus Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR.
 
Potrivit comunicatului, Commoditrader va instrui tehnic pe unul dintre specialistii APPR in ceea ce priveste programul CommodiCarbon, lansat in Romania la finalul anului 2020. Astfel, Cristina Radu, membru al echipei APPR, absolventa a USAMV Bucuresti in Ingineria si Protectia Mediului in Agricultura si licentiata in Protectia Culturilor si Dezvoltare Durabila in Franta, va trece printr-un proces de initiere si certificare in oferirea de consultanta fermierilor pentru adoptarea practicilor agriculturii conservative.
 
Prin consultantul sau tehnic, APPR se va implica activ in educarea si sprijinirea fermierilor din programul CommodiCarbon, oferindu-le informatii despre program, conditiile ce trebuie indeplinite pentru a fi admisi, sprijin la intocmirea documentelor necesare inrolarii, precum si asistenta tehnica despre practicile agriculturii conservative pretabile fiecarui tip de teren si fiecarei ferme in parte.
 
“Interesul membrilor APPR este unul ridicat si fermierii sunt deschisi catre adoptarea unor tehnici inovative pentru a face fata provocarilor generate de schimbarile climatice. Prin colaborarea cu Commoditrader, vom putea oferi beneficii suplimentare, punandu-le la dispozitie un model de afaceri adaptat nevoilor lor, dar totodata aliniat cu standardele actuale ale societatii, fapt ce ne bucura si ne ofera speranta ca impreuna putem face o diferenta. Ne dorim ca practicile fermierilor sa fie parte a solutiilor de sustenabilitate, dar si ca acestia sa-si poata continua menirea de a furniza securitatea alimentara a cetatenilor. Sprijinim toate demersurile in scopul inverzirii si combaterii schimbarilor climatice si a efectelor lor, in special cand acestea sunt pragmatice, fezabile si acompaniate de instrumente financiare care sa ne conserve competitivitatea pe piata globala”, a adaugat Cristina Cionga.
 
Desi exista interes pentru programul CommodiCarbon, agricultura conservativa este inca un subiect greu de atins in Romania, iar multi fermieri au esuat in incercarea de a pune in aplicare agricultura conservativa.
 

CommodiCarbon (2)

 

“Prin urmare, este foarte important ca noi sa avem consilieri gata sa ajute in conversia agricola, astfel incat fermierii sa aiba o strategie durabila pentru a trece la o forma de cultivare mai ecologica. In aceleasi timp, prin intermediul CommodiCarbon obtin o cofinantare pentru conversie, reducand astfel riscul pe mai multi parametri”, a subliniat Alexandra Suciu Sorensen.
 
Procesul de tranzitie spre agricultura conservativa implica un angajament pe termen lung, intrucat calitatea solului, biodiversitatea si proprietatile acestuia se imbunatatesc in timp, se arata in comunicat. Aceste metode, daca sunt corect planificate si respectate, au un impact pozitiv asupra retentiei de apa in sol, precum si in diminuarea eroziunilor. Simultan, are loc absorbtia carbonului si a gazelor cu efect de sera, aspecte esentiale in combaterea schimbarilor climatice.
 
Costul de inrolare in programului CommodiCarbon este de 50 euro/luna, discount disponibil pana in luna martie 2021 si valabil pentru primul an de activitate. Dupa luna martie, costul perceput pentru inregistrarea in program este de 100 euro/luna. In cazul in care fermierul nu este multumit de potential, poate renunta la abonament inainte de a trimite planurile sale de cultivare pentru acest sezon si nu implica nicio obligatie, precizeaza Commoditrader.
 
Odata ce fermierul se inroleaza in program, se asteapta un angajament de minim 5 ani in care acesta nu are voie sa are pamantul sau sa intervina la o adancime de mai mare de 8-10 cm in pamant, pe parcelele introduse in program. De asemenea, fermierul nu este obligat sa se inregistreze cu toata suprafata pe care o detine, se poate inregistra si cu o suprafata mai mica, de minim 100 ha.
 
Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.
 
Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) este o asociatie profesionala formata din producatori agricoli care detin suprafete de lucru cuprinse intre 50 si 50.000 ha, dar si din reprezentanti ai lantului profesional de porumb din Romania.
 
APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa. Obiectivul sau principal il reprezinta furnizarea de expertiza tehnica, economica si legislativa pentru membri si organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania.