Patiserii vor vinde aproximativ 6,5 milioane de cozonaci de Paste

Patiserii mizeaza pe o crestere semnificativa a vanzarilor de cozonaci in perioada Sarbatorilor Pascale din acest an, in comparatie cu 2020, cand pandemia de coronavirus a redus vanzarile cu peste 50% fata de oferta industriei de morarit si panificatie din anii trecuti, de 7,5 milioane de cozonaci.

Scris de Agro Food, Joi, 29 Aprilie 2021
'Anul acesta oferta noastra este mai mare decat cea din 2020, cand am avut cele mai scazute vanzari. Noi preconizam ca anul acesta vom ajunge la circa 90-95% din cat am vandut in 2019, adica vom ajunge la circa 6,5 milioane de cozonaci. In perioada similara din 2020, vanzarile au scazut sub 50% fata de oferta noastra de 7,5 milioane de cozonaci din anii trecuti. Bineinteles ca industria de panificatie vine pe piata si cu oferta de pasca; aceasta probabil va fi in jur de 600.000 - 700.000 de bucati', a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.
 
Potrivit acestuia, cel mai vandut cozonac pe piata romaneasca este cel cu nuca, stafide si cacao, urmat de cozonacul cu rahat si de cel care contine toate aceste umpluturi, insa foarte bine se vand si alte specialitati.
 
Seful ROMPAN a precizat ca anul trecut s-a mai intamplat 'ceva spectaculos' pe aceasta piata, respectiv cea mai mare vanzare de faina. Oamenii si-au facut provizii in cazul in care situatia s-ar fi agravat in perioada starii de urgenta si au gatit in casa produse de patiserie si panificatie.
 
In ceea ce priveste pretul cozonacilor, Popescu sustine ca acesta va fi similar cu cel din luna decembrie a anului trecut, desi 'nu prea mai face fata costurilor de productie'.
 
'Majoritatea colegilor din industrie a decis sa nu modifice preturile acum, de Paste, mai ales dupa un an cu vanzari proaste, considerand ca trebuie impulsionat consumul. Mai vinzi si la nivelul pretului de cost numai ca sa cresti vanzarile si sa dai de lucru la oameni. Si aici este o problema. Forta de munca este un lucru foarte, foarte important, pentru ca daca ai pierdut-o nu o mai recastigi. Asa ca ii tinem ca pe un bibelou', a subliniat Popescu.
 
El a afirmat ca nu exista niciun risc ca dupa Paste sa se majoreze pretul la produsele de panificatie, deoarece vanzarile scad de aproape 10 ori. 'Probabil catre Craciun, vom vedea ce va mai fi', a transmis el. La ora actuala, cozonacii se vand cu preturi cuprinse intre 12 lei/kg si 50 de lei/kg.
 
Legat de termenul de valabilitate al cozonacilor traditionali romanesti, Aurel Popescu a spus ca este mult mai mic decat al celor care vin din import, insa sunt companii care au investit in tehnologii care permit obtinerea unui termen de valabilitate mult mai mare.
 
'Cel mai mic termen de valabilitate al unui cozonac este de circa 10 zile, dar in functie de afanatorii folositi poate ajunge si la cateva luni. Sunt producatori care folosesc tehnologii de trecere prin alcool a produsului si care omoara toate bacteriile, mucegaiul si tot ceea ce se poate dezvolta si atunci termenul de valabilitate este mai mare', a adaugat presedintele Patronatului din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase.
 
ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde 215 de societati din toate domeniile din industrie, cota de piata fiind de peste 60% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.