Pesta porcina africana se extinde in Polonia

In regiunea Lubuskie din Polonia au murit de pesta porcina africana 20 de mistreti in ultimele zile, au anuntat autoritatile veterinare, transmite DPA.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 22 Noiembrie 2019

Aproximativ 150 de soldati si 100 de voluntari cautau pe o suprafata de 340 kilometri patrati alti mistreti morti, pentru a elimina carcasele potential infectate, a declarat pentru DPA seful Consiliului agricol al regiunii Lubuskie, Stanislaw Mysliwiec.

De asemenea, ministrul polonez al Agriculturii, Krzysztof Ardanowski, a explicat ca autoritatile analizeaza cum a aparut focarul in zona, deoarece mistretii infectati au fost gasiti la 330 de kilometri de alte zone in care s-au inregistrat cazuri de pesta porcina africana.

Carcasele mistreţilor au fost gasite intr-o zona acoperita cu paduri, departe de ferme, a afirmat Ardanowski. Autoritatile au finalizat deja constructia unui gard in zona afectata si intentioneaza sa mai construiasca unul, mai lung, pentru a stopa raspandirea epidemiei.

Regiunea Lubuskie este la granita cu Germania, cel mai mare producator european de carne de porc, precum si in apropiere de regiunea Wielkopolskie, responsabila pentru o treime din productia Poloniei, a informat publicatia Rzeczpospolita.

Pentru pesta porcina nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.