Peste 1.500 de soiuri de legume romanesti autentice, reabilitate de cercetatori

Cercetatorii Statiunii legumicole Buzau au reusit in acest an reabilitarea a aproximativ 1.500 de soiuri de legume romanesti provenind din toate bazinele legumicole din tara, in special din Dambovita, Olt si Cluj.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 02 Septembrie 2019

Potrivit cercetatorului Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, peste 60 la suta sunt soiuri de tomate romanesti.

„Au fost colectate seminte de la gradinari din Dambovita, Olt, Cluj si din alte zone ale tarii si au fost reabilitate peste 1.500 de soiuri de legume, dintre care 1.000 de soiuri de tomate vechi, populatii locale cultivate de tarani din generatie in generatie, dar care nu au fost niciodata inmatriculate in catalogul oficial”, a declarat Costel Vanatoru.

Cercetatorul sustine ca au fost descoperite foarte multe soiuri valoroase, care riscau sa dispara.

„Multe dintre aceste soiuri au o rezistenta deosebita la variatiile climatice, au un gust si o aroma deosebite, sunt productive si trebuie readuse urgent in cultura”, a punctat acesta.

Costel Vanatoru sustine ca din cauza constrangerilor financiare, doar cateva zeci de soiuri reabilitate vor fi omologate in urmatorii 3-4 ani.