Peste 300 de rachete antigrindina, lansate in ultima saptamana

Peste 300 de rachete antigrindina au fost lansate in perioada 22 - 28 mai din punctele de lansare ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina, pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Agro Food, Luni, 31 Mai 2021
'In perioada 22 - 28 mai 2021, din punctele de lansare (PL) ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina (UCCG) din cadrul Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (SNACP), au fost lansate 305 rachete antigrindina (RAG), pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie. Lansarile au avut efectul scontat, iar pericolul caderilor de grindina a fost inlaturat datorita interventiilor active in atmosfera din cadrul unitatilor Sistemului', se arata intr-un comunicat al MADR, remis AGERPRES.
 
Cele mai multe rachete au fost lansate din UCCG Oltenia si Prahova, respectiv 151 si 131, iar 23 din UCCG Iasi.
 
Potrivit sursei citate, sezonul de combatere a caderilor de grindina se deruleaza in perioada 15 aprilie - 15 octombrie 2021, pentru toate Unitatile din structura SNACP.
 
In intervalul 15 aprilie - 28 mai, unitatile de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP au lansat in total 536 de rachete antigrindina din UCCG Prahova, Oltenia, Timis si Moldova 1 Iasi.
 
Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor protejeaza in acest an o suprafata de aproximativ 1.500.000 hectare, prin functionarea unui numar de 65 de puncte de lansare (PL). Acestea apartin Unitatilor Prahova, care asigura, cu 22 de PL, protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt; Iasi, care asigura cu 12 PL protectie pentru judetele Iasi si Vaslui; Vrancea - 10 PL (judetele Vrancea si Galati); Oltenia - 17 PL (judetele Olt, Dolj, Valcea, Mehedinti); Timis - 4 PL (Timis). Alte 41 PL din cadrul UCCG Iasi, Vrancea, Timis si Mures se afla in diferite stadii de realizare si punere in functiune pe parcursul acestui an.
 
Aceste activitati au scopul de a reduce riscul fata de fenomenele meteorologice periculoase pentru populatie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane si rurale (protejarea cetatenilor) - respectiv protejarea fata de fenomene meteorologice precum grindina, ceata densa, tornadele.
 
In Romania, interventiile active in atmosfera pentru combaterea caderilor de grindina au inceput in anul 2000 si sunt gestionate de Executiv, prin intermediul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Potrivit MADR, obiectivul Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, culturi agricole etc.), precum si a comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice.
 
'In conformitate cu noile abordari mondiale privind managementul riscului, SNACP actioneaza ca un mecanism de preventie si protectie ex-ante, important pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale pentru ca asigura nu doar protectia culturilor agricole, ci si a comunitatilor locale si a bunurilor publice si private din zonele de interventie', se mai precizeaza in comunicat.