Peste 600 de rachete antigrindina au fost lansate pentru protejarea culturilor, in ultimele zile

Un numar de 629 de rachete antigrindina au fost lansate, in perioada 12 - 22 iunie 2020, pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie din punctele de lansare ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina din Prahova, Iasi, Vrancea, Oltenia si Timis, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Agro Food, Miercuri, 24 Iunie 2020

Reprezentantii MADR sustin in alte zone ale tarii neprotejate fata de caderile de grindina precum si in alte localitati afectate de vremea rea si care nu se afla in aria de interventie a infrastructurii Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (SNACP), s-au inregistrat caderi de grindina si furtuni intense care au produs pagube insemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme.

 

Sezonul de combatere a caderilor de grindina se deruleaza in perioada 15 aprilie-15 octombrie 2020, pentru toate Unitatile din structura SNACP.

 

Potrivit MADR, pana in prezent, in intervalul 15 aprilie - 22 iunie, unitatile de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP au lansat in total un numar de 2.087 rachete antigrindina din UCCG Prahova, Oltenia, Timis, Moldova 1 Iasi, si Moldova 2 Vrancea, inregistrand o crestere semnificativa fata de perioada similiara din anii anteriori.

 

Anul acesta, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor protejeaza o suprafata de aproximativ 1.500.000 hectare, prin functionarea unui numar de 65 de puncte de lansare (PL), apartinand Unitatilor de combatere a caderilor de grindina Prahova care asigura, cu 22 de PL, protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt; Iasi, cu 12 PL – protectie pentru judetele Iasi si Vaslui; Vrancea, cu 10 PL, judetele Vrancea si Galati; O ltenia - 17 de PL, judetele Olt, Dolj, Valcea, Mehedinti; Timis - 4 PL, judetul Timis. Alte 41 de PL din cadrul UCCG Iasi, Vrancea, Timis si Mures se afla in diferite stadii de realizare si punere in functiune pe parcursul acestui an.

 

Aceste activitati au scopul de a reduce riscul fata de fenomenele meteorologice periculoase pentru populatie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane si rurale (protejarea cetatenilor) - respectiv protejarea fata de fenomene meteorologice precum grindina, ceata densa, tornadele; creste nivelul precipitatiilor in zonele de interes agricol.

 

In Romania, interventiile active in atmosfera pentru combaterea caderilor de grindina au inceput in anul 2000 si sunt gestionate de catre executiv, prin intermediul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

La acest moment, protectia antigrindina si mai ales infrastructura de crestere a precipitatiilor sunt in curs de dezvoltare la nivelul intregii tari si de conectare la nivel transfrontalier, aspect deosebit de important pentru sustenabilitatea si perspectiva de dezvoltarea a sistemului in contextul accelerarii hazardurilor climatice. Sisteme similare de combatere a caderilor de grindina prin utilizarea generatoarelor terestre, a rachetelor antigrindina si a aviatiei functioneaza de cateva decenii in statele europene. In tarile invecinate sau cu organizare administrativa similara Romaniei, managementul acestor sisteme se realizeaza centralizat la nivel national, fiind coordonat in mod unitar de o structura specializata.

 

Programul de realizare al Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor este national, strategic, pe termen lung, interdisciplinar si are caracter bivalent: de cercetare si operational.

 

Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, culturi agricole, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice.