Peste trei milioane de hectare cu grau, orz si rapita au fost insamantate toamna trecuta

Peste trei milioane de hectare cu grau, orz si rapita au fost insamantate in toamna anului trecut, graul ocupand mai mult de 68% din aceasta suprafata, a anuntat, joi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Agro Food, Vineri, 15 Martie 2019

'In toamna anului 2018 s-a insamantat o suprafata de 3.004.800 hectare, din care graul ocupa 2.055.682 hectare, orzul 266.585 hectare si rapita 476.936 hectare. Orzul si graul de toamna sunt in faza de formare a frunzei a treia si respectiv infratire. Cultura de rapita parcurge etapa de dezvoltare a aparatului foliar', precizeaza MADR, intr-un comunicat remis AGERPRES.

 

La aceasta data, ritmurile de crestere se desfasoara normal la culturile semanate in perioada optima si pe terenurile cu umiditate suficienta, iar culturile sunt uniforme si viguroase.

 

Culturile de toamna prezinta in aceasta primavara cateva particularitati care impun masuri tehnologice specifice, care sa stimuleze pe cat posibil vegetatia si sa elimine orice concurenta a buruienilor din cultura.

 

'Avand in vedere evolutia vremii, in aceasta perioada se aplica ingrasamintele minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna, in functie de zona, fiind necesara realizarea unei fertilizari suplimentare cu azot. Luand in considerare si rezerva de umiditate existenta in sol, se recomanda fractionarea dozei de azot, in 3 - 4 etape, in vederea sporirii gradului de utilizare a ingrasamintelor cu azot, prin mentinerea unei concentratii marite, in zona de maxima dezvoltare a radacinilor la grau', precizeaza reprezentantii Ministerului Agriculturii.

 

Datorita faptului ca prognoza vegetativa la cultura de grau indica valori reduse ale taliei plantelor cu internodii scurte, nu se recomanda utilizarea regulatorilor de crestere, spun specialistii ministerului.

 

In acest context, se recomanda utilizarea ingrasamintelor foliare cu microelemente si macroelemente usor asimilabile asociate cu tratamente fitosanitare pentru echilibrarea nutritiei.

 

'La aceasta data, nu a fost semnalata nicio suprafata afectata de boli sau daunatori specifici, insa, tinand cont de incalzirea vremii, este necesara supravegherea permanenta a culturilor, astfel incat efectuarea tratamentelor de primavara sa se faca in stadiile primare ale manifestarii bolilor/daunatorilor. O atentie speciala se impune a se acorda starii de aprovizionare a solului cu apa, urmarindu-se in mod deosebit adaptarea interventiilor tehnologice capabile sa conserve apa existenta in sol', arata MADR.