Petrescu (HORA): Industria ospitalitatii din Romania valoreaza 3 miliarde de euro

Valoarea industriei ospitalitatii din Romania se ridica la 3 miliarde de euro, insa deficitul de personal din domeniu depaseste cifra de 50.000 de persoane, a declarat intr-o conferinta dedicata industriei ospitalitatii, Dragos Petrescu, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 12 Aprilie 2019

 „Avem ani foarte buni si ne-am strans aici, nucleul industriei de restaurante, freelanceri, vloggeri, bloggeri, furnizori de materii prime, de servicii, lucruri care ne pot ajuta pe noi, operatorii. Cu totii avem un singur obiectiv - cum sa ne crestem afacerea si mai ales cum sa ne-o crestem pe termen lung. Chiar daca Bucurestiul, astazi, detine primul loc in numarul de restaurante, exista orase din Romania foarte importante care cresc si ma astept sa fie mai prezente. Nu vreau sa amintesc aici doar de Cluj sau Timişoara, ci si de alte orase care vin din urma. Datele din 2017 arata o cifra de afaceri de peste 13 miliarde de lei a industriei ospitalitatii, cu 15% mai mare decat in 2016. Se pare ca cei 15% devin un lucru normal... Valoarea pietei nationale de ospitalitate este de 3 miliarde de euro. Tot la nivelul anului 2017 existau la nivel national 36.000 de restaurante, baruri, cafenele, din care 6.000 in Bucuresti”, a afirmat Petrescu. 

Potrivit acestuia, Romania are nevoie de o industrie a ospitalitatii curata si reglementata, in conditiile in care oamenii experimenteaza, din ce in ce mai mult, „iesitul la restaurant”.

„HORA coaguleaza industria si operatorii pentru a putea sa crestem pe termen lung. HORA se bazeaza pe patru principii. Primul este ca trebuie sa fim profitabili ca sa existam, al doilea este ca trebuie sa punem accent si pe valoarea traditiei romanesti si cultura gastronomica romaneasca, sa avem capacitatea de inovatie, sa reinventam intr-o piata care este din ce in ce mai pretentioasa, sa avem capacitatea de a ne transforma si a ne adapta conditiilor din ce in ce mai dificile, dar bune. Oamenii au, astazi, bani, au dorinta si educatia de a experimenta iesitul la restaurant si ma refer aici si la noile canale care se dezvolta - street food, delivery etc. De asemenea, sa respectam legea, avem nevoie de o industrie curata si reglementata, pentru ca, prin ceea ce facem astazi, reusim sa pastram si maine. Numarul de clienti dispusi sa cheltuiasca bani a crescut in Romania. Acest TVA de 5% ne face din platitori de TVA, debitori de TVA si este un avantaj colosal pe care trebuie sa-l pastram. Nu a fost usor sa-l obtinem”, a conchis presedintele HORA.