Polonia va sacrifica 200.000 de mistreti pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane

Polonia a decis miercuri sacrificarea a aproximativ 200.000 de porci mistreti pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane, masura neagreata insa de unele organizatii ecologiste, transmite agentia EFE.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 11 Ianuarie 2019

Ministerul polonez al Agriculturii si Mediului a amintit ca mistretii transmit virusul pestei porcine africane si adesea se apropie de fermele de porci, fapt ce implica un risc semnificativ de propagare a virusului. 

Insa decizia guvernului de la Varsovia a provocat proteste din partea grupurilor ecologiste si a expertilor in biologie, care sustin ca ar fi putine cazurile in care pesta porcina africana este transmisa de mistreti si ca principala cauza de propagare a acestei virus ar fi reprezentata de conditiile sanitare precare din fermele de porci. 

Partidul Verde a convocat si o manifestatie in fata parlamentului polonez pentru a protesta impotriva acestei masuri ce permite vanatorilor locali sa impuste mistreti.

Guvernul de la Varsovia a luat in calcul anul trecut posibilitatea de a ridica un gard la granita cu Ucraina si Belarus pentru a impiedica patrunderea pe teritoriul polonez a mistretilor purtatori ai virusului, masura ce nu a fost insa pusa in practica.

De la aparitia pestei porcine africane in Polonia, in anul 2014, au fost identificate peste o suta de focare de infectie in ferme situate mai ales in provinciile Podlasia, Lublin si Masovia, in estul tarii, fiind descoperiti si aproximativ 500 de mistreti infectati.