Pregatiri pentru tratamente aplicate in vita de vie

Lunile mai si iunie sunt cele mai importante din punctul de vedere al sensibilitatii vitei de vie fata de boli si daunatori, cat si la aportul de microelemente in fenofazele esentiale. Asadar, puteti citi in cele ce urmeaza mai multe aspecte ce tin de simptomatologia, ecologia si biologia principalelor boli si daunatori, urmate de masurile de prevenire si combatere.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 22 Aprilie 2020

Conform statisticilor meteorologice din Romania, in lunile mai si iunie sunt inregistrate cele mai mari precipitatii lunare raportate la media anuala, iar temperatura medie a aerului este intre 22-26°C. Facem aceste precizari meteorologice deoarece conditiile climatice sunt principalul factor de dezvoltare al plantelor, dar totodata si sursa aparitiei atacului bolilor si daunatorilor din plantatii.

„Regula de 30”, pentru mana, Plasmopara viticola, este descrisa in literatura de specialitate ca fiind regula conditiilor de producere a infectiei primare si anume: 10 °C temperatura minima a aerului masurata dimineata, 10 mm de ploaie cazuta in ultimele 24-48 de ore si 10 cm lungimea lastarului, suma celor trei factori = 30. Ciuperca ierneaza pe frunzele infectate de pe suprafata solului sub forma de oospori rezistenti pana la temperaturi de -25 °C si pot sa supravietuiasca in sol intre 5 si 10 ani.

Atunci cand „Regula de 30” este indeplinita, oosporii au capacitatea de germinare emitand zoospori responsabili de producerea infectiilor primare. In perioada de incubatie intalnim si primele semne de pe aparatul vegetativ ca urmare a descompunerilor tesuturilor foliare, luand aspect pe partea superioara a frunzei de „pete undelemnii”. La sfarsitul perioadei de incubatie, in momentul indeplinirii altor factori, daca timp de 4 ore nocturne avem umiditaea relativa a aerului de peste 92%, iar temperatura medie depasind 13°C, pe partea dorsala „petelor undelemnii” apare puful micelian albicios sub forma de conidii cu conidiofori. Ciuperca fiind policiclica in cursul anilor ploiosi poate produce intre 50-60 de infectii secundare. Recomand la BBCH 53 „inflorescentele s-au dezvoltat, dar butonii sunt inca compacti, aplicarea unui tratament pe baza de mancozeb utilizand produsul Dithane M45 in doza de 2 kg/ha.

Cele mai importante (dar si cele mai sensibile) fenofaze sunt BBCH 60 „Inainte de inflorit” cand prima inflorescenta de pe racem infloreste, iar capisoanele primei flori se desprind de pe receptacul si BBCH 69 „Sfarsitul infloritului” cand toate florile au corola/capisoanele cazute si se observa cele 5 stamine libere, motiv pentru care vom folosi doua tratamente succesive cu Zorvec Zelavin Bria, produs sistemic pe baza de oxathiapiprolin si folpet, aplicat in doza de 0,2lt/ha oxathiapiprolin + 1,25kg/ha folpet. Reamintim ca in momentul de dinainte si dupa inflorit, putem aplica alaturi de Zorvec Zelavin Bria si ingrasaminte foliare pe baza de bor, microelement ce ajuta la o alungire a racemului, implicit o spatiere a boabelor pe ciorchi. In urmatoarele fenofaze de crestere ale lunii iunie, vom utiliza pentru combaterea manei, produsele Eqation Pro si Curzate F.

Intr-un alt articol, am facut referire mai pe larg la o alta boala pagubitoatre intalnita in plantatiile cu vita de vie, fainarea, Uncinula necator, din acest motiv va voi enumera doar produsele ce le vom aplica pentru fiecare fenofaza: pentru BBCH 53 respectiv BBCH 85 ”Struguri in parga” – boabele sunt moi la atingere, vom utiliza produsul Karathane Gold in doza de 0,5 lt/ha , la BBCH 60, BBCH 73 „Dezvoltarea boabelor”, boabele se evidentiaza bine in cadrul ciorchinelui si BBCH 81 „Inceputul coacerii boabelor”, recomand 0,225 lt/ha Talendo, iar pentru BBCH 69 si BBCH 77 „Compactarea ciorchinelui”-  boabele si-au marit dimensiunea la 70% din dimensiunea finala si incep sa se atinga intre ele, vom aplica produsul Systhane Forte in doza de 0,2 lt/ha.

Molia verde a strugurilor (eudemisul) - Lobesia botrana, cauzeaza daune insemnate in plantatiile viticole din Romania. Eudemisul este o specie polivolta ce dezvolta doua generatii/an in zona de Nord a Romaniei si 3 generatii pe an in zona de Sud. Insecta ierneaza sub forma de cocon matasos sub scoarta exfolianta a butucilor sau coardelor.

Ca mod de daunare, larvele din G1 rod bobocii florali, inflorescentele si apoi ciorchinii foarte tineri(o larva consuma pana la 80 de boboci florali in timpul dezvoltarii sale). Cele din G2 rod in interior boabele verzi sau in parga iar cele din G3 boabele in parga sau coapte. Daunele provocate de G2 si G3 favorizeaza atacul ciupercii Botrytis cinerea. Recomand aplicarea tratamentelor cu produsul Laser 240 SC 0,2 l/ha atat pentru fenofaza BBCH 53 pentru G1 dar si pentru generatiile G2 si G3 corespunzatoare fenofazelor BBCH 73 si BBCH 85.

(Ing. Alfred Stefan, KAM Specialty Crops)