Preturile la cereale sunt in crestere pe fondul ingrijorarilor cu privire la oferta mondiala

Pretul porumbului a urcat la cea mai ridicata valoare din ultimii opt ani, pe fondul pariurilor ca revenirea economiilor, cererea Chinei si evolutiile meteo nefavorabile vor goli silozurile, transmite Bloomberg.

Scris de Agro Food, Luni, 26 Aprilie 2021
La bursa de cereale de la Chicago, cotatiile futures la porumb au inregistrat joi cresterea maxima permisa intr-o singura zi. Contractul cu livrare in luna iulie a crescut cu 4,1% pana la 6,315 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel de dupa luna mai 2013. O apreciere similara s-a inregistrat in cazul graului, unde contractul de referinta s-a apreciat cu 5,3% pana la 7,105 dolari per bushel, cel mai mare pret din ultimii sapte ani. De asemenea, la soia boabe, contractul de referinta a trecut de 15 dolari per bushel pentru prima data dupa 2017.
 
Frigul si seceta din unele regiuni alimenteaza ingrijorarile ca nu vor exista suficiente cereale si oleagionase pentru a satisface necesitatile mari ale Chinei pentru nutreturi sau pentru a acoperi cererea in crestere de biocombustibili, pe masura ce economia mondiala isi revine dupa pandemia de coronavirus.
 
China este atat de interesata sa cumpere mai mult porumb incat a inceput deja sa isi rezerve o parte din urmatoarea recolta, iar cererea nu ar urma sa incetineasca in acest an. Investitorii au inceput sa se indrepte spre materiile prime agricole iar stocurile mondiale limitate inseamna ca evolutiile meteo nefavorabile vor conduce la o noua crestere a preturilor.
 
“Stim ca acum exista o cererea mondiala enorma pentru cereale folosite ca nutret iar oamenii incep sa se intrebe ce se va intampla daca recolta Braziliei nu se va ridica la inaltimea asteptarilor. Fiecare zi fara ploi abundente duce la diminuarea productiei estimate”, spune Joe Nussmeier, broker la firma americana Frontier Futures.
 
Fermierii americani au incetinit insamantarile pe fondul unor temperaturi scazute care este posibil sa fi afectat si culturile de grau, in cazul carora recoltarea ar urma sa inceapa peste cateva luni. In acelasi timp, cea de a doua recolta de porumb a Braziliei sufera de pe urma secetei astfel ca cresc ingrijorarile cu privire la o posibila recolta slaba.
 
Cresterea cotatiilor futures la porumb face graul mai atractiv pentru a fi folosit ca nutret pentru hrana vitelor, in special in conditiile in care fermierii amana sa isi vanda porumbul pentru a profita de cresterile viitoare de pret.
 
“In momentul de fata porumbul se termina si cea mai ieftina alternativa este graul. Acesta inregistreaza cresteri semnificative”, a spus Joe Nussmeier.
 
Departamentul american al Agriculturii a estimat recent ca China va importa 28 de milioane de tone de porumb din toate tarile in sezonul 2020-2021. Chiar daca in anul urmator achizitiile ar putea scadea pana la 15 milioane de tone, este vorba de dublul cotei stabilite de Organizatia Mondiala a Comertului care permite firmelor din China sa importe porumb la un nivel mai mic de taxare.