Probleme din cauza ploilor pentru fermierii inscrisi in programul pentru cultivarea usturoiului

Ploile abundente din ultimele trei saptamani au pus probleme fermierilor inscrisi in programul pentru cultivarea usturoiului, care au solicitat Directiei Agricole Judetene Olt (DAJ) sa efectueze mai devreme vizitele de evaluare in teren, astfel incat sa poata sa recolteze.

Scris de Agro Food, Marti, 23 Iunie 2020

Directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, a declarat ca angajatii institutiei sunt prezenti in teren si efectueaza inspectiile la cultivatorii de usturoi si chiar s-a apelat si la angajati de la APIA pentru masuratori GPS ale terenurilor cultivate cu usturoi.

 

"Am avut sprijin de la APIA Olt, care ne-au detasat trei angajati si au efectuat masuratori cu GPS-ul in prima faza, insa din pacate a trebuit sa le faca rechemare, intrucat a venit esantionul de control si la dansii. Acum avem toti toti salariatii la usturoi (pentru efectuarea verificarilor in teren - n.r.) pentru ca a plouat, trei saptamani a plouat continuu, iar fermierii ne-au semnalat ca putrezeste usturoiul in pamant. Tot din cauza ploilor, terenul este imburuienat, la poze nu prea s-a vazut usturoiul. Chiar avem probleme, pentru ca le-am spus inspectorilor sa constate exact realitatea din teren si asta sa scrie, sa le faca evaluarile si masuratorile exact cum prevede legea. Au fost sole in care au avut cantitatea, sole in care nu au avut cantitatea, am avut si solicitari de remasuratori si de recantariri si tot asa", a spus Gabriela Andronie.

 

Directorul DAJ Olt a precizat ca in judetul Olt sunt 238 de fermieri inscrisi in programul pentru cultivarea usturoiului, iar suprafata cu usturoi este de 301 hectare.

 

Ajutorul de minimis pentru acest program este de 3.000 de euro pe hectar, iar printre conditii se numara cultivarea unei suprafete minime de 3.000 de metri patrati si obtinerea unei productii de cel putin 3 kilograme pe o suprafata de 10 metri patrati.