Probleme in aprovizionarea cu oua in Polonia din cauza gripei aviare

Gripa aviara din Europa se apropie de nivelul inregistrat in 2016 iar aprovizionarea cu oua incepe sa fie problematica in Polonia, una din tarile cele mai afectate de diminuarea numarului de gaini ouatoare, un semn ca virusul gripei aviare incepe sa puna presiune asupra sectorului avicol, transmite Reuters.

Scris de Agro Food, Miercuri, 24 Februarie 2021
Virusul gripei aviare a fost identificat in mai multe tari europene, decimand efectivele de pasari si provocand pierderi pentru fermierii care sufera deja de pe urma Covid-19. Asia se confrunta si ea cu focare de gripa aviara inalt patogena H5N8 intr-un moment in care sectorul cresterii animalelor isi revine dupa pandemia de pesta porcina africana. La finele saptamanii trecute, oficialii din Rusia au raportat aparitia primelor cazuri de transmitere a gripei aviare H5N8 de la pasari la oameni, ceea ce a generat ingrijorari ca virusul ar putea sa se transmita de la om la om.
 
In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa.
 
"Numarul focarelor a crescut chiar mai mult decat in anii dificili", a declarat presedintele Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE), Monique Eloit.
 
In Polonia, cel mai mare producator de carne de pasare din Uniunea Europeana, aproximativ cinci milioane de pasari au fost deja sacrificate, arata datele publicate de Autoritatea sanitara veterinara. Acest numar reprezinta o mica parte din efectivele totale de pasari din UE si deocamdata nu exista semnale referitoare la un deficit de pasari domestice. Potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), aproximativ 6,4 miliarde de pasari domestice au fost sacrificate pentru carne in Uniunea Europeana in anul 2019.
 
Cu toate acestea, diminuarea numarului de gaini ouatoare a provocat o reducere a ofertei de oua si a pus unele presiuni asupra preturilor. Preturile la oua pe piata angro din Polonia au crescut cu 18% pana la 20% la finele lunii ianuarie, sustine directorul Camerei nationale a producatorilor de carne de pui, Katarzyna Gawronska.
 
Separat, datele furnizate de Comisia Europeana arata ca preturile la oua au crescut in mai multe state din UE, inclusiv in Franta si Germania, chiar daca raman la un nivel scazut in Spania, un alt mare producator din UE.
 
"Tinand cont de diminuarea numarului de pasari in Polonia si la nivelul intregii Europe, piata oualor a inregistrat recent o crestere brusca a preturilor", spune Gawronska. In 2019, Polonia a produs 648.000 de tone de oua, ceea ce o plaseaza pe locul sase in topul celor mai mari producatori din UE.
 
In paralel, fermierii germani se tem si ei de posibilitatea unor interdictii la export pentru ouale lor. Florian Anthes, purtatorul de cuvant al Asociatiei crescatorilor de pasari din Germania (ZDG), a spus ca exista ingrijorari cu privire la perspectiva unor interdictii la export deoarece mentinerea gainilor in spatii inchise pentru perioade lungi de timp, in ideea de a evita gripa aviara, ar afecta valoarea comerciala a oualelor provenite de la gaini crescute in libertate (sistem free-range).
 
In 2019, inaintea pandemiei de COVID-19, Germania a exportat aproximativ 1,7 miliarde de oua, in valoare de aproximativ 300 milioane de euro, in special in Olanda, Belgia, Polonia si Austria.
 
In Franta, gripa aviara a lovit in principal fermele de rate din zona de sud-vest a tarii care furnizeaza materie prima pentru industria de foie gras. Insa in ultimele saptamani, criza gripei aviare s-a redus dupa ce trei milioane de pasari au fost sacrificate, a informat Ministerul Agriculturii. Este vorba de o cifra echivalenta cu 3,5% din numarul total de rate sacrificate in fiecare an in Franta.
 
Pentru combaterea gripei aviare fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.