Producatorii de alimente traditionale isi dubleaza vanzarile in 2020

Producatorii de legume, fructe si produse traditionale din Food Hub, un program lansat de Romanian American - Foundation (RAF) pentru sustinerea micilor antreprenori din agricultura, vor inregistra anul acesta vanzari de aproximativ 600.000 de dolari, aproape dublu comparativ cu 2019, informeaza un comunicat al RAF.

Scris de Agro Food, Joi, 19 Noiembrie 2020
Cresterea este sustinuta de avansul comenzilor online ca urmare a pandemiei de Covid-19, dar si de schimbarea strategiei de vanzari si marketing.

 

Food Hub este un program lansat de Romanian American-Foundation (RAF) in 2017 dupa modele similare din zonele Philadelphia si New York. Programul consta in sustinerea prin finantare si training a patru centre (food hub-uri) care colecteaza si comercializeaza produsele micilor antreprenori agricoli din patru zone: Bucovina, Cluj-Napoca, Iasi si Odorheiul Secuiesc. Fiecare din cele patru hub-uri este o intreprindere sociala si este coordonat de cate un ONG, iar intregul program este sub indrumarea Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila din Cluj-Napoca.

 

Cele patru hub-uri se numesc Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade / HelyenvalA³ (Odorheiu Secuiesc), Roade si Merinde (Iasi) si Nord Natural (Bucovina) si integreaza aproximativ 1.200 de producatori: cultivatori de fructe si legume, producatori de alimente traditionale pe baza de lapte, carne, fructe si legume. Majoritatea sunt antreprenori tineri, pana in 45 - 50 de ani, care isi doresc dezvoltarea afacerii. De anul acesta fiecare food hub are si magazin online si fizic, mai putin centrul de la Cluj care ia in considerare deschiderea unui magazin fizic in perioada urmatoare.

 

Potrivit sursei citate, anul trecut reteaua de hub-uri a inregistrat anul trecut vanzari totale de aproximativ 325.000 de dolari, iar pentru anul acesta estimarile sunt in jurul a 600.000 de dolari.

 

“Am gandit proiectul ca pe o oportunitate economica pe termen lung pentru producatorii mici din zona rurala. Sustinerea noastra nu consta doar in finantarea food hub-urilor, ci si in pregatirea producatorilor pentru a-i conecta cu cerintele consumatorilor. Ne dorim cu totii ca food hub-urile sa devina sustenabile pentru ca fiecare food hub ajuta producatorii mici sa isi actualizeze retetele, ii invata sa se promoveze, le asigura consultanta si training astfel incat, la randul sau, fiecare producator sa fie sustenabil pe termen lung”, sustine afirma Oleg Moraru, coordonator al programelor de economie rurala ale Romanian American-Foundation.

 

Produsele cel mai bine vandute variaza in functie de zona si de anotimp. In timp ce vara cel mai bine se vand fructele si legumele, in restul anului predomina alimentele traditionale (produse din carne, branza, dulceata miere, zacusca, etc.).

 

Majoritatea clientilor sunt femei cu varsta intre 25 si 45 de ani, cu copii si care sunt interesate de calitatea alimentatiei familiei. Odata cu cresterea numarului de comenzi online, se observa o diversificare a clientilor pe categorii de varsta.

 

Investitia RAF in acest program este de aproximativ 1,5 milioane de dolari: 1,1 milioane de dolari au fost alocati in perioada 2017-2019, in timp ce pentru anii 2020-2022 sunt alocati circa 0,4 milioane de dolari. RAF nu finanteaza direct fermierii sau afacerile mici, ci fundatiile care coordoneaza hub-urile, conform unui plan de afaceri agreat. Toate food hub-urile sunt intreprinderi sociale, functionand ca SRL-uri, cu actionari unic ONG-urile care le-au infiintat.

 

Organizatia precizeaza ca starea de urgenta a crescut vanzarile online cu 400%. “Pana anul acesta doar doua food hub-uri aveau vanzari online semnificative la nivel national, iar pandemia le-a adus acestora o crestere de patru ori a comenzilor in timpul starii de urgenta, ceea ce ne-a facut sa reasezam modelul de afaceri din retea. Am facut ajustari in strategia de marketing si vanzari, iar din vara magazinele online ale centrelor din Cluj si Odorheiu Secuiesc si-au extins distributia la nivel national. Totodata, centrele din Iasi si Campulung Moldovenesc si-au deschis cate un magazin local”, a afimat Anna Sargov, coordonator proiect retea food huburi in cadrul Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila Cluj.

 

RAF estimeaza ca mediul online va reprezenta anul acesta 80% din vanzari, comparativ cu 70% in 2019, cresterea venind chiar si in contextul in care reteaua offline a crescut de la un magazin fizic la trei.

 

Avand in vedere cererea tot mai mare de produse locale, RAF si Civitas isi doresc sa dezvolte o noua linie de business pentru toata reteaua de food hub-uri, mai exact sa atraga si clienti din randul companiilor prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou angajatilor si partenerilor. Acestea pot contine produse traditionale precum siropuri, miere, alimente din carne sau branza, ciocolata de casa, ierburi aromatice, bere artizanala, palinca, produse secuiesti, bucovinene sau din Transilvania.

 

Cele mai mari provocari pentru majoritatea producatorilor sunt distributia rapida a produselor (maximum 24-48 de ore), diversificarea portofoliului si asigurarea permanenta a calitatii produselor.

 

Food Hub este un program lansat in 2017 pentru sprijinirea producatorilor agricoli. Programul a fost creat cu finantarea Romanian-American Foundation si sub coordonarea Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila -Filiala Cluj-Napoca.