Producatorii de cartofi se plang ca nu are cine sa culeaga recolta

Producatorii din Harghita au inceput recoltarea cartofului, care este cultura de baza in judet si se confrunta cu lipsa fortei de munca, in contextul restrictiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Scris de Agro Food, Joi, 03 Septembrie 2020

Seful Directiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat ca recoltatul a inceput in tot judetul, iar productia este una relativ buna, in medie de 26 de tone la hectar. Principala problema cu care se confrunta producatorii din judet este aceea a lipsei fortei de munca, pe fondul restrictiilor impuse de pandemia de COVID-19.

 

Torok Jeno a precizat ca este destul de greu de asigurat cazarea si distantarea sociala pentru muncitorii adusi din alte judete, motiv pentru care unii producatori lucreaza cu muncitori mai putini si prelungesc timpul de recoltare, altii folosesc muncitori din zona, carora le asigura transportul spre casa, iar o parte dintre ei se indreapta spre recoltarea mecanizata.

 

Potrivit sursei citate, probleme cu lipsa fortei de munca au fost si in alti ani, dar acum s-au amplificat, din cauza restrictiilor impuse, de aceea recoltarea mecanizata incepe sa prinda teren.

 

Seful Directiei Agricole Harghita a mai spus ca producatorii din judet spera intr-un pret bun al cartofului, in contextul in care in acest an au cheltuit sume importante pentru combaterea buruienilor si pentru stoparea atacului manei.

 

“Desi primavara a fost secetoasa, cartoful nu a suferit, pentru ca are rezerva de apa din tuberculi. Dupa rasarire, a inceput o perioada aproape normala, iar in iunie si iulie au fost multe precipitatii, conditiile fiind favorabile atat pentru dezvoltarea cartofului, dar si pentru mana. Oamenii au invatat din greseala de acum doi ani, cand au scapat mana din mana si in acest an au cheltuit, au facut tratamente mai multe si majoritatea culturilor au fost salvate si pana la urma avem o productie de cartofi buna. (...) Dar avem grija pretului, pentru ca s-a cheltuit destul de mult si combaterea buruienilor a fost mai greoaie”, a spus Torok Jeno.

 

Acesta a facut apel catre cumparatori sa consume cartofi romanesti, care au calitate mai buna si sunt mai sanatosi decat cei adusi din import.

 

In Harghita, cartoful este cultura de baza si a fost cultivat, in 2020, pe 7.100 de hectare, in ultimii ani suprafata scazand din cauza preturilor mici inregistrate la valorificarea recoltei.