Productia de cartofi a ajuns la doua milioane de tone in 2020

Productia de cartofi obtinuta in 2020 a trecut usor de doua milioane de tone, insa a consemnat o scadere fata de anul precedent cu aproape 21%, cand a totalizat 2,62 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Agro Food, Miercuri, 06 Ianuarie 2021
Randamentul la hectar a inregistrat un recul cu aproape trei tone, de la 15,44 tone in 2019, la 12,56 tone in 2020, iar suprafata cultivata a scazut cu 4.394 hectare.
 
Potrivit datelor MADR, suprafata cultivata cu cartofi a fost de 165.669 hectare anul trecut, in timp ce in 2019 a depasit 170.063 hectare.
 
Romania consemna in urma cu 10 ani productii de cartofi de 3,5 - 4 milioane de tone, dar de pe suprafete mai mari, respectiv intre 200.000 - 250.000 de hectare, insa in ultimii cinci ani suprafetele cultivate au scazut constant sub 200.000 de hectare. Zonele cu traditie in cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Brasov, Suceava si Sibiu.
 
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, cartoful este un aliment care se consuma in cantitati relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii din Romania. In anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kilograme, insa lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrandu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariati.
 
Consumul intern de cartofi este estimat la circa doua milioane de tone, dar la care se mai adauga inca 500.000 de tone pentru samanta, procesare si furaje.
 
In luna noiembrie 2020, cartofii s-au ieftinit cu 1,06% fata de octombrie, iar comparativ cu decembrie 2019 pretul s-a redus cu 30,2%, releva datele INS.