Proiect pentru sustinerea producatorilor agricoli locali, initiat de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) propune Guvernului un proiect pentru sustinerea producatorilor agricoli locali ''De Origine Romaneasca'' (DOR), cu ajutorul caruia fermierii romani vor putea garanta ca produsele lor sunt fabricate folosind materie prima romaneasca, imbunatatind competitivitatea acestora.

Scris de Agro Food, Marti, 08 Iunie 2021
Proiectul ''De origine romaneasca'' a fost trimis spre analiza Ministerului Agriculturii si Guvernului Romaniei, fiind 'destinat deopotriva consumatorilor romani din ce in ce mai interesati de materiile prime folosite pentru produsele agro-alimentare'.
 
Totodata, ''De Origine Romaneasca'', elaborat de CDR, propune introducerea in Romania a unei scheme de certificare voluntara la care vor avea acces toti producatorii si procesatorii romani care doresc sa devina mai competitivi in piata, sa se integreze mai bine in lantul alimentar, sa creasca valoarea adaugata a produselor si sa ii ajute in mod transparent pe consumatori in procesul de achizitie a bunurilor alimentare.
 
''De Origine Romaneasca' este un proiect pe care l-am construit, alaturi de colegii din CDR, din dorinta de a sprijini producatorii agricoli locali, care au nevoie mai mult ca oricand sa fie prezenti si vizibili pe rafturile magazinelor din toata tara. In acelasi timp, este un proiect care ajuta consumatorul roman in procesul de achizitie a bunurilor alimentare, oferindu-i in mod transparent informatii despre cat de multa materie prima autohtona a fost folosita in procesul de fabricatie a unui bun alimentar', a declarat antreprenorul Dumitru Fodor, reprezentant al RBL in Grupul de lucru pentru agricultura din cadrul CDR si coordonator al proiectului.
 
Potrivit sursei citate, timp de mai multe luni, Grupul de lucru pentru agricultura al CDR a analizat mecanismele existente de sustinere a producatorilor romani, strategiile pe care le folosesc alte state membre UE pentru a-si proteja patrimoniul gastronomic local dar si efectele unor astfel de politici asupra economiei la nivel macro si asupra consumatorilor la nivel individual.
 
'Analiza efectuata a aratat ca lipsa unor mecanisme de protectie a producatorilor romani are un profund impact negativ la nivel economic iar statisticile confirma pe deplin acest lucru. Conform unui Raport dat publicitatii de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a incheiat anul 2020 cu un deficit de peste 3,1 miliarde euro in comertul cu produse agroalimentare pe relatia cu statele membre UE, cu peste 30% mai mare decat in 2019, aceasta in conditiile in care consumatorii romani au devenit tot mai interesati sa cumpere produse romanesti dar au o dificultate in a descoperi cata materie prima de origine romaneasca exista in ceea ce achizitioneaza', se mentioneaza in comunicat.
 
Potrivit CDR, aceeasi cercetare a aratat faptul ca multe state dezvoltate din Uniunea Europeana folosesc pe scara larga 'schemele de certificare voluntara' pentru a proteja interesele producatorilor si procesatorilor locali. Un studiu realizat de ''AreteĀ - Research and Consulting in Economics', efectuat pentru Comisia Europeana, indica faptul ca in Europa functioneaza 441 de scheme si subscheme de certificare voluntara a produselor agricole si alimentare, 424 fiind valabile in statele membre UE si 17 in state non-membre UE.
 
'Germania prezinta cel mai ridicat numar de scheme cu 107, urmata de Italia cu 52 de scheme si Spania cu 49 de scheme. In Austria, de exemplu, schema de protejare a intereselor producatorilor locali se numeste 'eticheta de calitate' si este esentiala pentru consumatori in cazul achizitiei de oua, carne de pasare, carne de vita au porc, lapte, branza, unt si carnati. In luna octombrie a anului 2020, Comisia Europeana a publicat rezultatele studiului Special Eurobarometru 505 - 'Making our food fit for the future - Citizens' expectations'', se mai spune in comunicat.
 
Conform studiului, aproape un sfert din respondenti considera ca 'lanturile de aprovizionare locale sau scurte' (24%) asigura sustenabilitatea productiei si sunt importante pentru consumatori. Schema de certificare voluntara propusa de CDR implica Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii ca autoritate competenta si se va baza pe o metodologie conform practicilor europene in materie.
 
Totodata, atestatul oferit producatorului roman la finalul procedurii de certificare voluntara il va ajuta pe acesta sa demonstreze ca foloseste materie prima locala in procesul de fabricatie si pe consumator sa decida in deplina cunostinta de cauza. Schema de certificare voluntara va avea impact pozitiv imediat asupra micilor afaceri locale iar pe termen lung asupra economiei romanesti.
 
'Cresterea competitivitatii producatorilor romani si a valorii adaugate a produselor va duce la dezvoltarea accelerata a sectorului agro-alimentar local, va genera locuri de munca, venituri la bugetul de stat si, implicit, crestere economica', a subliniat coordonatorul proiectului 'De Origine Romaneasca'.
 
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) este o initiativa privata, apolitica, alcatuita din cele mai reprezentative organizatii ale mediului de afaceri din Romania. Printre membrii CDR se numara: AmCham, AOAR, CNIPMMR, Confederatia Concordia, Consiliul Investitorilor Straini, Fundatia Romanian Business Leaders, Camera de Comert Romano-Franceza, Camera de Comert Romania - Germania(AHK).