Recuperarea oilor moarte din nava Queen Hind, finalizata. 14.230 de cadavre, extrase din epava

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a raportat ca a fost finalizata operatiunea de recuperare a oilor moarte din nava Queen Hind, care s-a scufundat in Portul Midia in noiembrie 2019.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 16 Martie 2020

In cadrul actiunii au fost extrase din epava navei 14.230 de cadavre. In primele zile dupa esuarea ambarcatiuni au fost recuperate 252 de oi si 173 de cadavre.

Dintre animalele salvate, 180 au supravietuit si au fost tranferate la un adapost din localitatea Burias, judetul Ilfov, apartinand asociatiei "ARCA - Animal Rescue and Care", asociatie care le are in custodie.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Constanta si DSVSA Tulcea au supravegheat operatiunea din acvatoriul portului Midia desfasurata de catre reprezentantii firmei Grup Servicii Petroliere, coordonata de Institutia Prefectului Constanta la care au participat si reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, Agentiei de Protectia Mediului, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, Politia Romana.

Cadavrele de animale, impreuna cu resturile de SNCU (subproduse nedestinate consumului uman), de fan si de furaje grosiere s-au descarcat manual si mecanizat de catre personalul specializat in astfel de lucrari, de pe fiecare nivel al navei, precum si din fiecare compartiment.

Materialul a fost manipulat si colectat in saci din material impremeabil si introdus in containere inchise etans, care la randul lor au fost incarcate cu ajutorul unei macarale in mijlocul de transport autorizat sanitar-veterinar si dirijate la o unitate de neutralizare SNCU, in vederea incinerarii.