Romania, afectata de provocarile UE privind reducerea pesticidelor

Promovarea tintelor referitoare la reducerea pesticidelor si a fertilizantilor, dar si de cresterea suprafetei agricole cultivate ecologic ar trebuie sa fie facute numai dupa analize aprofundate de impact si solutii alternative pentru fermieri, sustine ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Scris de Agro Food, Miercuri, 10 Iunie 2020

'Romania este afectata de principalele provocari reprezentate de reducerea pesticidelor (cu 50%), reducerea fertilizantilor (cu 20%), cresterea suprafetei agricole cultivate ecologic (cu 25%) care presupune costuri si preturi mai mari si reducerea cu cel putin 10% a suprafetei agricole prin acoperire cu caracteristici de peisaj de inalta diversitate, toate acestea avand ca efect reducerea productiei europene de produse agro-alimentare, cu riscul de a fi compensate de importuri care nu respecta nici pe departe aceleasi standarde si cerinte. Promovarea acestor tinte ar trebui sa fie facuta numai dupa analize aprofundate de impact si solutii alternative pentru fermieri', a afirmat ministrul Agriculturii in cadrul videoconferintei informale a Consiliului AgriFish organizata luni de presedintia croata a Consiliului UE.

 

Ministrul Oros a multumit pentru organizarea acestei dezbateri pe un subiect foarte important care vizeaza legaturile dintre noua reforma PAC si Pactul ecologic European si, in speta, Strategia 'Farm to Fork' si Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, 'Aducerea naturii inapoi in viata noastra', considerand ca obiectivele specifice stabilite in cele doua strategii sunt adecvate in conditiile in care se asigura resursele financiare pentru ca agricultorii sa atinga tintele propuse cu asigurarea securitatii alimentare.

 

In opinia sa, documentul de lucru al Comisiei sintetizeaza legaturile dintre noua reforma a PAC si Pactul Ecologic European si subliniaza in mod corect capacitatea viitoarei PAC de a raspunde, teoretic, ambitiilor acordului ecologic.

 

'Apreciem angajamentul Comisiei, dar care trebuie dublat si de un cadru flexibil, adaptat nevoilor si realitatilor specifice din fiecare stat membru, astfel incat fondurile alocate prin PAC sa isi dovedeasca eficacitatea', a adaugat ministrul Agriculturii.

 

In privinta noii propuneri a Comisiei referitoare la Cadrul Financiar Multianual, ministrul a subliniat ca aceasta aduce o serie de elemente de noutate ca raspuns la noile provocari de la nivelul UE ca urmare a crizei determinate de pandemia COVID-19, dar si la noile strategii publicate de catre Comisie in ultimele luni. 'Din acest punct de vedere, apreciem cresterea bugetului propus pentru PAC si, in special, pentru dezvoltare rurala prin alocarea suplimentara a 16,5 miliarde de euro din pachetul privind 'Next Generation EU', a subliniat ministrul in interventia sa.

 

Potrivit MADR, Romania sustine finalizarea discutiilor in ceea de priveste Cadrul Financiar Multianual pentru perioada urmatoare, in vederea asigurarii resurselor financiare necesare punerii in aplicare a noii PAC.