Romania, locul sase in UE la productia de cartofi si patru la suprafata cultivata

Productia de cartofi obtinuta anul trecut - 2,68 milioane de tone - claseaza Romania pe locul sase in Uniunea Europeana (UE), prima pozitie fiind ocupata de Germania, cu 11,55 milioane de tone, potrivit datelor provizorii anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Scris de Agro Food, Joi, 08 Aprilie 2021
In topul producatorilor de cartofi din UE se mai afla Franta, cu 8,73 milioane de tone, urmata de Olanda - 7,09 milioane de tone, Polonia - 6,48 milioane de tone si Belgia, cu 4,1 milioane de tone.
 
In ceea ce priveste suprafata cultivata, Romania a ocupat locul patru cu 166.000 hectare, dupa Polonia (359.000 hectare), Germania ( 275.000 hectare) si Franta (206.000 hectare).
 
Datele provizorii ale INS arata ca anul trecut recolta locala de cartofi a fost usor mai mare decat in 2019, un plus de 56.000 de tone, desi seceta a produs pagube serioase in 2020, in timp ce suprafata cultivata a scazut cu circa 3.000 de hectare.
 
Romania consemna in urma cu 10 ani productii de cartofi de 3,5 - 4 milioane de tone, dar de pe suprafete mai mari, respectiv intre 200.000 - 250.000 de hectare, insa in ultimii cinci ani suprafetele cultivate au scazut constant sub 200.000 de hectare. Zonele cu traditie in cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Brasov, Suceava si Sibiu.
 
Pe 18 februarie, Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului in Romania (FNCR), declara la o dezbatere online ca “a doua paine a romanilor” a fost ignorata in ultimii 30 de ani si de aceea s-a ajuns in prezent la cultivarea unor suprafete ridicole cu cartofi.
 
Oprea sustinea ca aceasta cultura se retrage, “incet-incet”, in zonele traditionale, iar din cauza schimbarilor climatice aceasta retragere va fi tot mai accentuata.
 
In privinta importurilor de cartofi congelati, presedintele FNCR sustinea ca in 1996 Romania importa doar 600 tone, iar in prezent se apropie de 90.000 tone de cartofi preprajiti si congelati importati prin retelele de supermarket.
 
Piata cartofilor din Romania se ridica la 1,4 miliarde de euro, iar productia in ponderea vegetala este de 8,6%, potrivit unor studii realizate de o firma de profil.
 
In anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kilograme, insa lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrandu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariati.
 
Consumul intern de cartofi este estimat la circa doua milioane de tone, dar la care se mai adauga inca 500.000 de tone pentru samanta, procesare si furaje.