Romania, printre tarile UE cu cea mai mare crestere a vanzarilor cu amanuntul

Volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana a scazut cu 2,2%, in timp ce in zona euro declinul a fost de 2,9%, in februarie, comparativ cu perioada similara din 2020, Romania fiind printre statele membre UE cu cea mai mare crestere a acestuia, arata datele publicate de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

Scris de Agro Food, Marti, 13 Aprilie 2021
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere anuala a volumului comertului cu amanuntul in februarie s-a inregistrat in Belgia (11%), Austria (5,2%), Croatia (5,1%), Polonia (4%), Estonia (3,7%), Suedia si Romania (ambele cu 3,6%), cel mai semnificativ declin fiind in Portugalia (minus 15,4%), Slovacia (minus 14,7%) si Malta (minus 8,9%).
 
In Uniunea Europeana, vanzarile de combustibili auto au scazut cu 11,19% in februarie, cele de produse non-alimentare au scazut cu 4%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tutun au crescut cu 1,8%.
 
Volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana a crescut in februarie cu 2,9%, comparativ cu luna precedenta, in timp ce in zona euro avansul a fost de 3%.
 
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in februarie, comparativ cu luna precedenta, s-a inregistrat in Austria (28,2%), Slovenia (16,4%) si Italia (8,4%), iar cel mai semnificativ declin in Malta (minus 1,5%), Franta si Ungaria (ambele cu minus 1,2%). Romania a raportat o crestere cu 0,6% a volumului comertului cu amanuntul in februarie, comparativ cu luna precedenta. In ianuarie, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 5,2% in zona euro si cu 4,6% in UE.
 
In Uniunea Europeana, vanzarile de combustibili auto au crescut cu 2,4% in februarie, cele de produse non-alimentare au urcat cu 6,2%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tutun au scazut cu 0,8%.