Romania a importat legume de 516 milioane de euro, in 2019

Importurile de legume au crescut in Romania, in 2019, pana la o valoare de 516 milioane de euro, in topul produselor fiind legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele pastai uscate si tomatele, arata rezultatele unui studiu realizat de Cooperativa Tara Mea.

Scris de Agro Food, Marti, 14 Iulie 2020

Potrivit sursei citate, importul de legume a fost consemnat inclusiv in lunile iulie - august 2019, cand Romania abunda de legume autohtone.

 

“N-ar fi nici o problema, spun specialistii, daca exporturile in aceeasi perioada ar fi mult mai mari decat importurile (...) Din pacate, producatorii de legume romani, sunt concurati puternic si chiar in plin sezon de importuri. Si nu vorbim neaparat de legume proaspete, ci si de legume congelate, care, in iulie 2019 de exemplu, au avut cea mai mare pondere in total importuri realizate de tara noastra. Se importa  de toate, iar cel mai grav, acest lucru se intampla inclusiv in perioadele in care exista  marfa romaneasca din abundenta. Ori, cel care sufera, in primul rand, este producatorul roman, care de multe ori ramane cu marfa nevanduta ”, sustin realizatorii studiului.

 

Datele centralizate de Cooperativa Tara Mea releva faptul ca, doar la nivelul lunii iulie 2019, Romania a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, in valoare de 20,6 milioane de euro, iar in topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele pastai uscate, tomatele si ceapa.

 

De asemenea, in celelalte luni au fost inregistrate valori oarecum similare, desi productia locala este in plin sezon. Astfel, in august, Romania a importat 25.097 de tone de legume, in iulie o cantitate de 25.635 tone, in iunie 32.804 de tone si in septembrie 34.249 de tone.

 

In acelasi timp, aprilie a fost luna cu cele mai mari importuri (96.631 tone), in timp ce, in august, au fost inregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, reiese din studiul de specialitate, care citeaza datele Institutului National de Statistica  (INS).

 

In 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, in valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone si o valoare de 424,3 milioane de euro, in 2018, arata statistica oficiala.

 

Principalii furnizori de legume au fost Olanda si Polonia, cu peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franta, Grecia, Ungaria, Spania, Italia si Egipt.

 

Pe de alta parte, exporturile au atins 121.000 de tone, in valoare de 95,6 milioane de euro.

 

Anul trecut, Romania a produs 3,57 milioane de tone de legume, in scadere fata de anul anterior, cand se atinsese un volum de 3,7 milioane de tone.

 

Cooperativa Tara Mea cuprinde circa 940 de fermieri membri, cu activitati, pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare. In prezent, Kaufland Romania este principala “piata de desfacere” a cooperativei, fiind livrata  o gama larga de produse ce cuprinde legume si fructe, conserve, carne de porc, carne de pasare, oua, lactate, branzeturi, produse de morarit si panificatie etc.