Romania ar putea deveni un hub balcanic pentru export de alimente

Romania incearca sa faca o regandire comerciala si sa se transforme in hub balcanic unde sa fie colectate produsele regionale si apoi sa fie exportate, a declarat Liviu Rogojinaru, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

Scris de Agro Food, Miercuri, 30 Decembrie 2020
“Am avut deja discutii cu tarile din jurul nostru. Cu unele deja am ajuns la momentul in care sa semnam niste colaborari foarte serioase pe aceasta tema. Pe de o parte. Pe de alta parte, incercam sa deschidem noi piete sau sa ne recastigam niste piete pe care le-am avut. Ce inseamna asta? Africa de Nord deja am fost, am avut discutii acolo si incercam sa vedem ce se poate face ca sa putem sa exportam mai mult. Stiti bine in schimb ca Africa este cu problema de incasare. Bancherii stiu bine aceasta situatie. Incercam sa ne indreptam catre ASEAN, catre tarile Vietnam, Cambodgia, Laos, Indonezia, Malaezia si noul grup format acum. Acolo clar vorbim despre 3,5 miliarde de consumatori. O chestie extraordinar de puternica. Incercam sa ne facem si noi cat mai prezenti acolo. Vom fi prezenti la expozitia care va fi in martie probabil, s-a tot amanat, in Vietnam, expozitia pe Asia”, a spus Liviu Rogojinaru, in cadrul unei videoconferinte.

 

El a mentionat ca vor fi ajutati cat mai mult exportatorii care se vor indrepta catre aceste piete. “Am explicat si voi explica intotdeauna ca la momentul actual a vinde la Paris este egal cu a vinde la Baia Mare si oamenii trebuie sa inteleaga lucrul acesta”, a declarat Liviu Rogojinaru.

 

Secretarul de stat a afirmat ca producatorii sunt ajutati sa iasa cat mai mult din “barierele naturale ale Romaniei”. De asemenea, el a spus ca “dupa pandemie nicio economie nu va mai fi ca cea dinainte”. Totodata, Liviu Rogojinaru a afirmat ca se incearca dezvoltarea agriculturii dar ca nu s-a dezvoltat si industria prelucratoare.

 

“E adevarat. Este un adevar trist. Incercam sa lucram aici. Am avut discutii foarte mari cu Ministerul Agriculturii. Nu ca incercam, va promit ca pe banii care vor veni incepand de anul viitor pe fonduri europene foarte multi bani alocati in food industry”, a declarat Liviu Rogojinaru, in cadrul videoconferintei ZF BRD Sud-Est Buget 2021 - “Cum pregatim viitorul: Cum rezolvam ecuatia de business a anului ce vine?”.