Romania are peste 600.000 de fermieri in zona agriculturii de subzistenta

Peste 600.000 de fermieri din zona agriculturii de subzistenta detin circa 50% din suprafata agricola a tarii, dar realizeaza 10-15% din productia agricola, a afirmat presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Adrian Chesnoiu.

Scris de Agro Food, Miercuri, 26 Mai 2021
 El a subliniat ca acesti fermieri detin suprafete foarte mici de teren.
 
'Romania este o tara care se imparte in trei categorii, ma refer in principal la zona de agricultura vegetala. Prima categorie ar fi agricultura de subzistenta. Pe baza datelor pe care le detinem, avem peste 600.000 de fermieri angrenati in zona de agricultura, dar pe suprafete foarte mici de teren - si unde as putea sa spunem ca agricultura inca se face cu sapa si cu caruta sau cu carul. Este o intindere destul de mare, dar putem sa vedem ca aceasta zona de agricultura este cea regasita preponderent in mediul rural al populatiei, inca majoritara in Romania - si care nu intrevede dezvoltarea unei activitati comerciale din aceasta zona de agricultura de subzistenta. Practic, isi asigura traiul zilei de maine', a mentionat Chesnoiu, la o videoconferinta despre agricultura inteligenta.
 
Potrivit acestuia, peste 600.000 de fermieri din zona agriculturii de subzistenta realizeaza 10-15% din productia agricola.
 
'Apoi, avem o categorie a fermierilor medii/mijlocii unde putem vorbi de ferme cuprinse intre 10 si 100-150 de hectare de teren, care sunt putin mai tehnologizati, realizeaza venituri exclusiv din zona de agricultura. Pe zona de performanta, vorbim de aproximativ 4.000 de fermieri care detin 30% din suprafata agricola a Romaniei, dar care realizeaza 70% din productiile de cereale inregistrate in Romania si asta nu o pot face decat prin inteligenta si performanta', a mai spus Adrian Chesnoiu.