Romania importa anual cartofi de 64 de milioane de euro

Romania cheltuie anual in jur de 64 de milioane de euro pentru a cumpara cartofi din import, desi ar putea sa-i produca in tara, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la o dezbatere online privind piata cartofului.

Scris de Agro Food, Luni, 22 Februarie 2021
"Astazi dupa datele APIA avem o suprafata reala cultivata cu cartofi este de 28.000 de hectare, iar productia interna de cartofi acopera dupa spusele celor de la Covasna maximum 40% din consum, restul de pana la 60% din consum importam. In 2019, deficitul balantei comerciale la cartofi era undeva de 64 de milioane de euro. Practic, noi ca tara, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpara cartofi pe care i-am putea produce la noi in tara. Consumul de cartofi pe cap de locuitor este de aproape 100 de kilograme pe an", a spus Adrian Oros.
 
Ministrul Agriculturii a participat la o intalnire cu cultivatorii de cartofi din Covasna - zona cu traditie in cultivarea cartofilor din Romania - unde a aflat care sunt probelemele reale cu care se confrunta producatorii de cartofi.
 
"Cele mai mare probleme in sector sunt create de schimbarea comportamentului de cumparare ale cumparatorului final. Daca pana de curand consumatorul final obisnuia sa isi cumpere intreaga cantitate de cartofi toamna si sa si-o depoziteze - atunci producatorii principali de cartofi puteau sa isi desfaca toata productia la un pret avantajos - in ultima perioada fiecare cumpara 1-2 maximum 5 kilograme si doar anumite sortimente de cartofi, iar toata aceasta parte de depozitare s-a transferat pe umerii producatorilor. Ei neavand capacitate de depozitare sunt nevoiti sa vanda productia la preturi deosebit de dezavantajoase. Daca incearca sa depoziteze in conditii improprii, productia se degradeaza, pretul scade si de acea si apetenta unora de a mai cultiva cartofi. Suprafetele cu cartofi s-au diminuat", a subliniat ministrul.
 
Producatorii din Covasna i-au prezentat oficialului MADR un plan de relansare a productiei de cartofi, care sa se extinda pe mai multi ani, in care principala sarcina a Ministerului Agricult urii ar fi aceea de a finanta intr-un mod cat mai avantajos capacitatea de depozitare si de a spijini prin schemele avute la dispozitie si cartoful pentru samanta, cel care o valoare genetica ridicata si permite productii medii de 30 de tone la hectar.
 
"Astfel, in maximum 10 ani prin acest program care ar trebui finantat consistent pe toata partea aceasta de depozitare vom putea produce cartofi in Romania pe o suprafata de aproximativ 60.000 de hectare, si care ar acoperi necesarul de consum", a transmis ministrul Agriculturii.
 
Potrivit datelor prezentate de organizatorul evenimentului, piata cartofilor din Romania se ridica la 1,4 miliarde de euro, iar productia in ponderea vegetala este de 8,6%. Importul de cartofi congelati este de peste 86.000 de tone iar pretul de 721 dolari pe tona. Productia de cartofi obtinuta in 2020 a trecut usor de doua milioane de tone, insa a consemnat o scadere fata de anul precedent cu aproape 21%, cand a totalizat 2,62 milioane de tone, releva datele furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
 
Randamentul la hectar a inregistrat un recul cu aproape trei tone, de la 15,44 tone in 2019, la 12,56 tone in 2020, iar suprafata cultivata a scazut cu 4.394 hectare. Romania consemna in urma cu 10 ani productii de cartofi de 3,5 - 4 milioane de tone, dar de pe suprafete mai mari, respectiv intre 200.000 - 250.000 de hectare, insa in ultimii cinci ani suprafetele cultivate au scazut constant sub 200.000 de hectare. Zonele cu traditie in cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Brasov, Suceava si Sibiu.
 
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, cartoful este un aliment care se consuma in cantitati relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii din Romania. In anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kilograme, insa lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrandu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariati.
 
Consumul intern de cartofi este estimat la circa doua milioane de tone, dar la care se mai adauga inca 500.000 de tone pentru samanta, procesare si furaje.
 
Cartoful este un aliment de baza de-a dreptul ignorat in ultimii 30 de ani si de aceea am ajuns la suprafetele ridicole de astazi, a declarat Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului in Romania (FNCR).
 
"Cartoful este o cultura, un aliment de baza de-a dreptul ignorat in ultimii 30 de ani si de aceea am ajuns la suprafetele ridicole de astazi: 28.000 de hectare de cartofi pentru consum cultivate in Romania si o suprafata de cartofi pentru samanta situata in jurul cifrei de 600 de hectare, indraznesc sa spun o suprafata ridicola, iar cu cartofi pentru industrializare timpurie, o suprafata de 3.500 hectare. Cartoful cultivat in Romania inregistrat la APIA depaseste cu putin 30.000 de hectare fata de cele 200.000 - 250.000 de hectare care se cultivau inainte de 1990. Bineinteles ca nu luam in calcul aceste cifre pentru ca se vorbea de o agricultura extensiva, se vorbea de cartof cultivat oriunde in aceasta tara", a spus el.
 
Oprea sustine ca aceasta cultura se retrage, "incet-incet", in zonele traditionale, iar din cauza schimbarilor climatice aceasta retragere va fi tot mai accentuata. "Va trebui sa avem investitii serioase ca sa rezistam pe piata", afirma presedintele FNCR. In ceea ce priveste comportamentul consumatorului roman, Oprea sustine ca la ora actual nici un producator roman nu mai poate rezista pe piata fara un depozit specializat.
 
"Daca in anii 1990 -1995 nici nu aveam nevoie de depozite, acum nici nu se mai poate inchipui existenta unui producator de cartofi fara un depozit specializat, iar orice depozitare resupune pierderi. Noi avem parte la cartof de un sezon non-stop, este o cultura cu foc continuu ca la furnal, nu exista perioada de repaus, practic avem o luna sau doua de respiro din momentul infiintarii culturii in aprilie dupa care reluam ciclul in iulie. Tot timpul sortari, resortari, ambalari, pierderi, una peste alta. Am intrat dupa 2007 intr-o competitie directa cu marii producatori din vest in care se investeste de 100 de ani si au acces neingradit pe piata noastra, iar noi momentan ne luptam cu armele pe care le avem", a mai spus presedintele FNCR.
 
Nu in ultimul rand, Oprea a mentionat si situatia din sectorul de producere a cartofului industrial, care este foarte slab reprezentat din punct de vedere cantitativ, cu doar 80.000 de tone.
 
"Acest sector de producere a cartofului industrial este foarte slab reprezentat cantitativ. La ora actuala, in Romania, nu se proceseaza mai mult de 80.000 de tone pe an, ceea ce este foarte, foarte putin. Speram ca in 10 ani, daca incurajam aceasta cultura, cartoful pentru industrializare, indifferent ca e chips, produse exudate, amidon, sa ajungem la o cantitate de 200.000 - 250.000 de tone", a aratat seful FNCR.
 
In privinta importurilor de cartofi congelati, Oprea sustine ca in 1996 Romania importa doar 600 tone, iar in prezent se apropie de 90.000 tone de cartofi preprajiti si congelati importati prin retelele de supermarket.
 
Presedintele FGCR a transmis ca sectorul este capabil sa sustina necesarul de cartofi al romanilor, pe care federatia il estimeaza la mai putin de 100 de kilograme pe an, insa aceasta cultura trebuie incurajata.
 
"Suntem sector capabil sa sustinem necesarul de cartofi de consum al romanilor, necesar pe care noi il estimam mai scazut de 100 kg pe an pe locuitor, ca sa nu mai vorbim ca nu mai sunt nici 20 de milioane de romani. In orice caz ar fi normal sa incurajam aceasta cultura. Cartoful a fost si este painea a doua a romanilor. Trebuie sa o tratam ca atare", a adaugat Romulus Oprea, presedintele FGCR.