Romanii cheltuie 250 mil. euro pe cafele, sucuri sau snack-uri din automate

Romanii cheltuie in fiecare an 250 de milioane de euro pe cafele, sucuri sau snack-suri disponibile in automate, arata o statistica publicata de un producator de dispozitive electronice.

Scris de Agro Food, Joi, 25 Februarie 2021
"In Romania exista in prezent 120.000 de automate, iar in orasele mari produsele sunt achitate in proportie de 70% cu cash. Daca vorbim de orasele mici sau sate si comune, ponderea platilor cu cash este covarsitoare, de 85%. In vreme de pandemie, este absolut necesara si normala trecerea de la cash la card, un mod igienic, sigur si fiscalizat de plata", sustine Adrian Dinu, fondatorul companiei de software Creasoft IT.
 
Acesta sustine ca, anual, romanii cheltuie 250 de milioane de euro pe produsele din automate, iar printre cei mai mari operatori din aceasta industrie se afla companiile Tchibo, Nestle, Strauss, Dallmayer, Nova Promt, O”Fresh, Dair, IPC Vending si Nordexim.
 
"Inainte de pandemie, cele mai bune amplasari ale automatelor erau considerate cele din zonele de birouri, urmate de clinici medicale, fabrici, depozite, santiere, magazine de proximitate sau supermarket-uri. Din februarie 2020, insa, criza a lovit puternic industria de vending, iar zonele de birouri au devenit zone de evitat, mai spune Adrian Dinu. In 2021, operatorii de vending au inceput sa renunte la sediile impozante de birouri al caror loc a fost preluat de magazinele de proximitate din cartiere, locatii frecventate de catre cei care lucreaza in regim de telemunca", se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
 
Potrivit sursei citate, bonul mediu al tranzactiilor din automate este de doi lei pentru cafea/bauturi calde, iar la snack-uri sau alte produse, consumatia medie este in jur de 7 lei/ tranzactie. Bauturile calde (cafeaua), snack-urile, sandwich-urile, bauturile racoritoare sunt printre cel mai bine vandute produse in automate si, mai nou, jucariile si serviciile de spalatoriile auto in regim self service sunt produse si servicii achitate prin automate, dar nu exista o estimare a incasarilor din vanzarea acestora.