SIIC 2019. Eran Raizman, FAO: Trebuie sa ne ocupam mai mult de preventie

Eran Raizman, specialist FAO in productia si sanatatea animalelor, a realizat, in cadrul Seminarului Integrat INDUSTRIA CARNII.RO 2019, o oglinda a fenomenului pestei porcine africane la nivel mondial.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 11 Aprilie 2019

Specialistul din cadrul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a atras atentia asupra faptului ca e important sa sporim masurile de biosecuritate pentru a preveni raspandirea virusului pestei porcine africane.

„In industria noastra trebuie sa ne preocupam mult mai mult de preventie. PPA este o mare provocare deoarece nu exista un vaccin pentru a o trata. Iar rezultatele nu sunt promitatoare in ceea ce priveste aplicarea in masa a unui vaccin. Uniunea Europeana a elaborat o serie de masuri preventive care se bazeaza pe managementul situatiei mistretilor, pe biosecuritate in zonele de vanatoare si biosecuritate in fermele de porci, in mod special a celor de dimensiuni mici, unde porcii sunt hraniti cu resturile alimentare din gospodaria repsctiva fapt care favorizeaza raspandirea bolii”, a declarat Raizman.

Una dintre solutiile vehiculate pentru eradicarea virusului a fost interzicerea cresterii porcilor in gospodarii. Specialistul FAO nu o considera insa o masura buna.

„Masura depopularii totale nu este una potrivita, ci trebuie asociata cu o compensare. Poate ca o asociere cu alti mici fermieri ar fi o solutie, dar si aici sunt probleme, pentru ca odata ce producatorul identifica o mica problema legata de aceasta boala, duce animalul la piata, astfel ca boala se poate raspandi. Nu stiu daca situatia locala in Romania este aceasta, dar s-ar putea sa existe similaritati. Depopularea care nu este acompaniata de masuri corespunzatoare nu este o solutie. In ceea ce priveste factorii necunoscuti, este vorba aici de increderea intre producatori si Guvern”, a mai spus Eran Raizman.

Acesta a mai completat faptul ca FAO monitorizeaza zilnic situatia pestei porcine africane la nivel mondial.