Seceta reduce productiile. Recolta de grau pentru acest an, estimata intre 5 si 7,4 mil tone

Productia de grau a Romaniei va inregistra o scadere semnificativa in acest an, din cauza secetei prelungite. Cu toate acestea Romania va avea un surplus suficient pentru a putea participa la licitatiile internationale organizate de Egipt, cel mai mare importator mondial de grau, au declarat pentru Reuters o serie de fermieri si experti.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 19 Mai 2020

Romania, al doilea exportator de grau din Uniunea Europeana, este un important furnizor de cereale in zona Orientului Mijlociu, alaturi de Franta si Rusia, iar Egiptul este cel mai important cumparator pentru graul romanesc.

„Este o dubla lovitura. Observam ca este un an foarte rau pentru grau, situatia este similara cu cea din 2002, cand plantele au inghetat iarna din cauza lipsei stratului de zapada si apoi primavara nu a plouat deloc”, a explicat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a declarat pentru Reuters ca datele de pe teren arata ca in 10 din cele 41 de judete recoltele sunt afectate „pana la 100%”.

Fermierii si traderii consultati de Reuters se asteapta ca in acest an Romania sa recolteze o cantitate de grau cuprinsa intre 5 si 7,4 milioane tone, dupa ce anul trecut a inregistrat o recolta record de aproape 10 milioane de tone de pe o suprafata de 2,1 milioane hectare.

Totusi, o recolta mai redusa, pe fondul secetei excesive, va avea un impact benefic, prevenind raspandirea in cereale a cornului secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale - n. r.) - o cerinta cheie a cumparatorilor de grau din Egipt, sustin expertii.

„Romania se confrunta cu o seceta pedologica destul de severa”, a apreciat Sebastien Devos de la Koepta brokerage in Romania. Acesta a adaugat: „Romania va ramane exportator de grau, probabil cu aproximativ 3,5 milioane tone, si prin urmare va putea participa la licitatiile internationale, cum ar fi cele organizate de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare din Egipt (GASC - entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean), in functie de preturile internationale si de nivelul cererii”.

Devos a explicat ca regiunile din sud si vest arata bine spre foarte bine, desi nu este usor de evaluat randamentul mediu, si se asteapta ca in 2020 productia de grau a Romaniei sa fie in jur de aproximativ 7,3 - 7,4 milioane tone, poate chiar mai scazuta'.

Consumul intern al Romaniei variaza de la 2,5 la 3 milioane tone, ramanand un surplus de doua pana la 4,9 milioane tone.

Laurentiu Baciu, un fermier din estul Romaniei, la granita cu Republica Moldova, a declarat ca 80%-90% din suprafata de 650 de hectare cultivata cu grau este afectata. „Chiar daca va ploua, ar fi prea tarziu, iar fermierii se asteapta ca, per ansamblu, recolta sa fie la jumatate fata de anul trecut”, a afirmat Baciu.