Studiu: Numarul pasarilor insectivore din Europa este in declin

Numarul pasarilor care se hranesc cu insecte si larve a inregistrat un declin semnificativ in Europa de-a lungul unei perioade de 25 de ani, conform unui studiu citat de DPA.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 03 Aprilie 2019

In medie, a fost observata o scadere cu 13% a numarului de pasari insectivore din Europa intre anii 1990 si 2015, potrivit unei lucrari stiintifice publicata de oameni de stiinta din Germania in jurnalul Conservation Biology.

Acest declin reflecta o tendinta de reducere a populatiei de insecte. Autorii studiului au notat, insa, ca acesta este cauzat totodata de scaderea suprafetei pajistilor si de conversia terenurilor in suprafete agricole.

„Probabil ca este o combinatie de multe lucruri: scaderea (numarului) insectelor si de aici reducerea hranei, disparitia gardurilor vii si odata cu acestea a zonelor de reproducere, izolarea terenurilor...'', a declarat Katrin Boehning-Gaese, unul dintre autorii studiului.

Aproximativ o jumatate dintre speciile de pasari din Europa se hranesc cu insecte.
Nu a fost observat un declin similar la populatiile de pasari omnivore.

In urma cercetarii s-a descoperit ca situatia pasarilor insectivore nu este la fel de rea peste tot. Multe dintre specii au populatii stabile, in special cele care s-au adaptat la o diversitate de habitate si conditii.