Terminale POS in pietele agroalimentare din Galati si din Iasi

Comerciantii din pietele din Galati si Iasi au la dispozitie un numar de 35 de terminale POS la care clientii pot plati cu cardul, a anuntat Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 24 Septembrie 2019

Proiectul a fost dezvoltat de Mastercard si de AAPR, in colaborare cu Patria Bank, si beneficiaza de sustinerea primariilor din Galati si Iasi.

Decizia de introducere a platii cu cardul la producatori a fost luata dupa ce un studiu de piata comandat de Mastercard a aratat ca noua din zece adulti care locuiesc la oras detin un card bancar si fac plati cu acesta, in medie, de doua ori pe saptamana. Initiativele de la Galati si Iasi vin dupa ce, la inceputul verii, interesul orasenilor pentru cumpararea de produse agricole cu cardul a fost implementat cu succes in Piata Cibin din Sibiu, se mentioneaza in comunicat.

Managerul de tara al Mastercard in Romania, Cosmin Vladimirescu, crede ca producatorii din piete doresc sa-si alinieze comertul la standardele europene Smart.

„Rezultatele obtinute in urma proiectului-pilot implementat in Piata Cibin ne bucura si ne arata, inca o data, ca apetitul romanilor pentru platile electronice a crescut exponential in ultimii ani, iar dorinta producatorilor de a alinia comertul la standardele europene Smart este din ce in ce mai puternica. Instalarea POS-urilor in pietele din Galati si Iasi vine ca o continuare naturala a acestui demers care, cu timpul, suntem ferm convinsi ca va reusi sa transforme platile electronice in normalitate”, a declarat reprezentantul Mastercard.

Presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania, Teodor Ioan Birt, sustine ca producatorii sunt multumiti de introducerea posibilitatii platii cu cardul.

„In cele trei luni de cand am testat proiectul la Sibiu, numarul de POS-uri montate in piata s-a dublat. Am extins proiectul la a doua piata din Sibiu, unde au fost montate trei aparate. Producatorii sunt multumiti ca le-au crescut vanzarile si ca pot folosi aparatul si cand vand produse in afara pietei. Pentru unii dintre ei a devenit un mijloc de economisire pentru ca atunci cand primeau banii cash, ii cheltuiau”, a declarat presedintele AAPR.

Studiile europene arata ca Romania este pe ultimul loc la consumul de fructe si legume proaspete, dar ca, in acelasi timp, exista o preocupare constanta de imbunatatire a alimentatiei locuitorilor de la oras si dorinta de comercializare a produselor proprii artizanale din partea producatorilor locali, se mentioneaza in comunicatul transmis cu ocazia anuntarii inaugur─ârii terminalelor POS in pietele din Galati si Iasi.

La Iasi, introducerea platii cu cardul la tarabele producatorilor a atras interesul antreprenorilor locali, in special a celor din domeniul IT, care cauta deja si alte modalitati de a conecta producatorul agricol si consumatorul prin intermediul tehnologiei, cu asigurarea securitatii datelor sau dezvoltarea de platforme de plati digitalizate personalizate, se precizeaza in document.

Asociatia Administratorilor de Piete din Romania reuneste aproximativ 260 de piete, cu peste 12.000 de tarabe, din 34 de administratii locale.

Mastercard opereaza cea mai rapida retea de procesare a platilor din lume, oferind un liant intre consumatori, institutii financiare, comercianti, autoritati si companii din peste 210 tari si teritorii.