Tinerii fermieri din diaspora pot depune proiecte in cadrul PNDR

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a deschis o noua sesiune de primire a proiectelor dedicata tinerilor fermieri din diaspora, in perioada 4 ianuarie - 4 mai 2021.

Scris de Agro Food, Luni, 04 Ianuarie 2021
Potrivit AFIR, este vorba de submasura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020).
 
“Alocarea financiara pentru aceasta sesiune continua este de 20 milioane de euro. Pragul de calitate porneste de la 70 de puncte, descrescand lunar cu 15 puncte. Astfel, in ultima luna de sesiune, in perioada 5 aprilie - 4 mai, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte”, se mentioneaza in comunicat.
 
Reprezentantii AFIR sustin ca ghidul solicitantului pentru aceasta sesiune a fost modificat pentru a usura accesarea finantarii nerambursabile pentru tinerii cetateni romani din afara granitelor tarii care se instaleaza ca sefi sau manageri ai exploatatiei. In acest sens, au fost revizuite si clarificate conditiile si preconditiile pe care tinerii din diaspora trebuie sa le indeplineasca pentru a depune proiectul, simplificandu-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor si a locului de munca.
 
Astfel, pot solicita finantare europeana nerambursabila tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, in ultimele 60 de luni, inaintea depunerii cererii de finantare un program de studiu in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara: postuniversitar, universitar, preuniversitar, in tari membre ale Uniunii Europene (UE) sau tari terte din UE.
 
Potrivit sursei citate, o alta conditie este ca acestia sa fi avut un loc de munca in tari membre UE sau tari terte UE in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, cel putin 3 luni neintrerupte, in ultimele 24 luni dinaintea depunerii cererii de finantare.
 
Pentru dovada locului de munca in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara solicitantii vor prezenta un document oficial a carui origine va fi autentificata prin apostila emisa conform Conventiei de la Haga.
 
“In cazul in care solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostila acesta poate sa depuna un certificat de inregistrare care dovedeste prezenta solicitantului cel putin 3 luni neintrerupte in ultimele 24 luni, anterioare depunerii cererii de finantare, este emis de autoritatile locale (de exemplu politia sau primaria), care cuprinde numele si adresa persoanei inregistrate, precum si data inregistrarii, in baza art. 8 a Directivei 2004/38/CE”, se mai spune in comunicat.
 
Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, in valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, in functie de dimensiunea exploatatiei agricole (dimensiunea exploatatiei agricole se poate calcula si prin noua aplicatie pusa la dispozitia publicului pe pagina de internet a AFIR - http://so.afir.info/).
 
Finantarea se acorda tinerilor fermieri sub forma de suma forfetara in doua transe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in functie de implementarea corecta a Planului de Afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole) de la semnarea Contractului de finantare.
 
Acordarea sprijinului va fi proportionala cu gradul de indeplinire a Planului de Afaceri.
 
Potrivit AFIR, depunerea cererilor de finantare se face doar on-line pe www.afir.info, conform precizarilor din Ghidul Solicitantului, incepand din data de 4 ianuarie, ora 09:00 si pana in data de 4 mai, ora 16:00.