UE reduce la zero tariful la importurile de porumb

Uniunea Europeana a redus la zero tariful la importurile de porumb, pentru a tine cont de cresterea preturilor la porumb in SUA ca urmare a revizuirii estimarilor privind recolta americana in sezonul 2020/21, a anuntat Comisia Europeana, informeaza Reuters.

Scris de Agro Food, Luni, 31 August 2020

Noul tarif zero se va aplica si importurilor de secara si sorg.

 

“Tariful revizuit este calculat pe baza diferentei dintre pretul de referinta european si valoarea de referinta mondiala pentru porumb - calculata ca pret CIF (care include costul, asigurarea si transportul marfii in portul Rotterdam)”, a informat executivul comunitar intr-un comunicat de presa.

 

Comisia a precizat ca tariful la importurile de porumb, sorg si secara a fost revizuit de mai multe ori in ultimele luni, incepand de la finele lunii aprilie, ca urmare a unei scaderi semnificative a pretului CIF la porumb in SUA, in principal ca urmare a unei scaderi semnificative a cereri de bioetanol in SUA.

 

Preturile la porumb in SUA si-au revenit insa in ultimele saptamani, iar marti au atins cea mai ridicata valoare din ultimele sase saptamani, pe fondul ingrijorarilor ca pagubele extinse provocate de furtuna in una din principalele zone agricole din SUA precum si vremea uscata si secetoasa, vor duce la revizuirea in jos a prognozelor privind recolta de porumb a SUA.

 

Conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica, Romania a exportat, in primele cinci luni din 2020, cereale in suma de 1,138 miliarde de euro, cu 30,1% mai mult comparativ cu perioada similara a anului anterior. Exporturile de grau si meslin au totalizat 472,118 milioane de euro, reprezentand 41,4% din total exporturi de cereale, iar cele de porumb 592,457 milioane de euro (52% din total).