UE si China au semnat un acord care protejeaza indicatiile geografice europene

Uniunea Europeana si China au semnat un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicatii geografice (IG) europene in China si a 100 de IG din China in UE impotriva imitatiilor si a uzurparii, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.

Scris de Agro Food, Marti, 15 Septembrie 2020

Acest acord, incheiat pentru prima data in noiembrie 2019, ar trebui sa aduca beneficii comerciale reciproce, dar si sa introduca pe pietele celor doua parti produse garantate si de calitate. El reflecta angajamentul UE si al Chinei de a-si indeplini angajamentul asumat in cadrul summiturilor anterioare UE-China si de a adera la normele internationale ca baza pentru relatiile comerciale.

 

Piata chineza are un puternic potential de crestere pentru alimentele si bauturile europene. In 2019, China a constituit a treia destinatie pentru produsele agroalimentare din UE, ajungand la 14,5 miliarde de euro. Este, de asemenea, a doua destinatie a exporturilor UE de produse protejate ca indicatii geografice, reprezentand 9% ca valoare, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare si bauturile spirtoase. In plus, datorita acestui acord, consumatorii europeni vor fi in masura sa descopere specialitati autentice din China.

 

Lista UE a indicatiilor geografice care urmeaza sa fie protejate in China include produse IG renumite precum Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Munchener Bier, Ouzo, Polska WAƂdka, Porto, Prosciutto di Parma si Queso Manchego. In ceea ce priveste produsele chinezesti, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pasta de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Anji), Panjin Da Mi (orez Panjin) si Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).

 

In urma semnarii acordului si a aprobarii acestuia de catre Parlamentul European, el va fi adoptat in mod oficial de catre Consiliu. Se preconizeaza ca acordul va intra in vigoare la inceputul anului 2021.

 

La patru ani de la intrarea sa in vigoare, sfera acordului se va extinde pentru a include inca 175 de denumiri de IG din ambele parti. Aceste denumiri vor trebui sa urmeze aceleasi proceduri de aprobare precum cele 100 de denumiri care fac deja obiectul acordului (de exemplu, evaluarea si publicarea pentru comentarii).