Un start-up romanesc pregateste imprimanta 3D care va printa prajituri si sandwich-uri

Un start-up din Romania lucreaza la o tehnologie inovatoare care poate revolutiona industria alimentara, prin care pot fi create in format 3D prajituri si sandwich-uri personalizate in mai putin de doua minute.

Scris de Agro Food, Vineri, 17 Iulie 2020

“Conceptul nostru a avut in vedere, inca de la inceput, siguranta consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazeaza pe tehnologie inovatoare hardware/software si este prevazuta cu bariere UV si camera de frig, asigurand un mediu sigur alimentelor. Totodata, consumatorii vor putea sa activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicatie sau QR code, vor putea alege numarul de calorii dorit si ingredientele, obtinand un produs finit, livrat in ambalaj biodegradabil. Astfel, Reebo poate fi plasata oriunde, de la cladiri de birouri, spitale/clinici sau institutii de invatamant pana la zone cu trafic pietonal intens. Oamenii au nevoie de solutii care sa permita acces facil la alimente sanatoase, sigure si la produse personalizate in functie de nevoile nutritionale. Tehnologia 3D poate revolutiona industria alimentara a secolului nostru. A reusit sa o faca in industria auto, aeronautica, medicala si chiar vestimentara, si este doar la inceput”, sustine Madalina Ilie, fondator Manna Foods Solutions.

 

Potrivit unui comunicat de presa al companiei, Reebo, imprimanta 3D creata in Romania, este conceputa sa creeze prajituri si sandwich-uri “ready-to-eat”, personalizate si controlate caloric de consumator, in mai putin de doua minute.

 

Reprezentantii startup-ului romanesc precizeaza ca dezvolta prototipul experimental, fiind, totodata, in etapa de atragere de finantare pentru prototipul industrial, etapa care pregateste productia in serie si lansarea solutiei pe piata din Romania, dar si din Europa.

 

Imprimanta alimentara 3D, conceputa sa functioneze in sistem vending-machine, apare in contextul in care devine tot mai important felul in care va arata alimentatia viitorului intr-o lume dominata de o dezvoltare tehnologica extrem de rapida, de cresterea accelerata a populatiei si schimbari globale dinamice.

 

Prototipul Reebo este prevazut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar - peste 10 comparativ cu 2-3 cat au imprimantele alimentare 3D existente pe piata, rezultatul fiind un produs alimentar de tip sandwich sau prajitura gata de consum, fara a fi nevoie de gatire. Consumabilele imprimantei sunt stocate in cartuse alimentare, interschimbabile automat, etanse, reincarcabile, cu o capacitate de pana la 8 kg per cartus, iar din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniaza celor mai inalte standarde, anunta compania.

 

Investitia pentru productia in serie a imprimantei Reebo implica o suma ce poate depasi 25 milioane de euro si presupune infiintarea unei linii de productie, in mare parte robotizata, care sa poata sustine fabricarea imprimantei si a consumabilelor aferente.

 

Compania Manna Foods Solutions estimeaza o valoare de piata a imprimantei cuprinsa intre 4.000 si 5.000 euro/unitate, in functie de numarul cartuselor alimentare si a facilitatilor de utilizare.

 

Reebo este unul dintre cele opt proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la inceputul acestui an de Impact Hub Bucharest si EFSE DF, care se va incheia in iulie, odata cu prezentarea proiectelor in fata publicului, a juriului, a investitorilor si specialistilor din domeniu.

 

Manna Foods Solutions este un start-up in domeniul foodtech, al carui obiectiv este sa dezvolte inovatii alimentare ce pot fi aplicate international, in contextul cresterii continue a populatiei lumii si a schimbarilor dinamice globale. Recent, compania a obtinut locul 2 pe Romania la EIT Innovation Prize 2020.

 

Food & Agri Tech Challenge este o initiativa Impact Hub Bucharest si EFSE DF de sustinere a antreprenorilor care isi doresc sa aduca schimbari in industria alimentara si in agricultura, prin tehnologii inovatoare. Cu o componenta de bootcamp si una de pre-accelerator de sase luni, Food & Agri Tech Challenge a ajutat opt startup-uri sa inteleaga mai bine oportunitatile oferite de cele doua industrii si sa accelereze procesul de crestere de la idee la prototip validat si intrare in piata.

 

La finalul lunii iulie 2020, participantii programului vor prezenta proiectele si evolutia lor in cele 6 luni de pre-accelerare in cadrul unei sesiuni de tip demo-day la care vor fi prezenti mentori si investitori.