Valeriu Tabara: Situatia pestei porcine africane este catastrofala! Agentul patogen a fost prost gestionat

Potrivit celui mai recent raport al ANSVSA, numarul focarelor de pesta porcina africana active pe teritoriul Romaniei a crescut la 1.185, in crestere constanta. Motivul, sustine fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, este proasta gestionare a virusului.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 17 Septembrie 2019

"La noi, a gasi raiul. Spun ceea ce am spus de multe ori, i-am spus si colegului Petre Daea: este o proasta gestionare a acestui agent patogen. Iar situatia aceasta catastrofala este cauzata de autoritatile noastre. Nu au gestionat problema cum trebuie. Si asta e valabila de la ANSVSA pana la primul ministru. Indiferent care a fost. Si nu ma refer doar la Dancila. Agentia sanitar veterinara este la dispozitia prim-ministrului. Aici trebuia sa se declare o stare de necesitate. Starea de necesitate este data pe o anumita problema, in care tu trebuie sa aplici o strategie clara. Nu s-a aplicat nicio strategie. Crede cineva ca stropirea rotilor pe dinafara reprezinta si dezinfectarea rotilor?", spune profesorul Valeriu Tabara, presedinte al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti.

Autoritatile se fac vinovate, in opinia fostului ministru, de faptul ca nu au intervenit in vederea reducerii drastice a efectivelor de porci mistreti. "Incarcatura de mistreti de pilda pe partea de vest a tarii ar trebui sa fie de 0,7 la un hectar si sunt 7 la un hectar. Sau 10. Fara ca cineva sa ia o masura. Domne, du populatiile acestea in echilibru. Cu ceea ce inseamna lipsa de pericol. Ca nu ai cum sa controlezi bolile acestea transmisibile printr-un animal care se misca in decurs de o saptamana zeci sau sute de kilometri. Si chiar daca nu merge direct la grajd, lasa urmele acolo. Si asta e marea problema. Ministerul s-a bagat fara sa aiba atributii, Guvernul nu si-a asumat aceste atributii, iar Romania este in pierdere. Si, mai grav, a dat drumul la speculatiile cu importurile de carne de porc. Pe care noi o vom face de acum incolo multi ani. Tara cerealiera, tara Agricola, cum ne place sa spunem, dar fara putinta sa ne realizam macar carnea de porc de care avem nevoie. Este un dezastru cum a fost si la gripa aviara. Mi-am permis atunci sa i-o spun si lui Gheorghe Flutur si o spun ori de cate ori am ocazia, ca a fost artificializata si Romania a pierdut enorm, iar acum, la aceasta pesta porcina, care nu e de joaca este, de asemenea, enorm", a declarat intr-un interviu oferit  jurnalistilor nostri Valeriu Tabara.

Fostul ministru al Agriculturii mai spune ca a cerut infiintarea unui centru de cercetare in vederea realizarii unui vaccin pentru combaterea virusului pestei porcine africane. Desi exista specialisti in acest domeniu, acestia nici nu au fost consultati de catre autoritati si, drept urmare, nu au primit nici sprijin financiar pentru munca de cercetare. Valeriu Tabara a mai dat si exemplul fermierului Dimitrie Musca, cel care detine CAI Curtici, si care a avertizat de nenumarate ori asupra pericolului pe care il reprezinta efectivele de mistreti care pot oricand raspandi virusul pana la fermele de animale.