Vinuri nord-dobrogene, la Festivalul Pontus Euxinus

Mestesugari, ansambluri folclorice si proprietari de podgorii din judetul Tulcea vor participa, incepand de azi, la Constanta, la o noua editie a Festivalului Pontus Euxinus, a anuntat reprezentanta Asociatia de Management a Destinatiei Turistice Delta Dunarii (AMDTDD), Corina Davidov.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 22 August 2019

In cadrul festivalului, vor putea fi degustate si diferite varietati de vinuri produse in podgoriile din nordul Dobrogei.

„Vrem sa dezvoltam potentialul judetului in ceea ce priveste turismul oenologic. Avem vinuri premiate la concursuri nationale si internationale, avem un furnizor al Casei Regale, se spune ca papa Francisc a plecat cu vin din judetul Tulcea dupa vizita in Romania, iar toate astea constituie un real potential pentru turismul din judet”,  a declarat Corina Davidov.

Si expertii in vinuri sustin potentialul turismului oenologic din judet, desi Tulcea are inregistrate doar doua denumiri de origine controlata, potrivit inspectorului Oficiului National al Viei si Produselor Viti-vinicole, Ioan Vlad.

„Potentialul turistic al zonei vine ca o manusa pentru producatorii de vinuri. Se prefigureaza o crestere a ponderii acestui tip de turism”, a mentionat Vlad.

Unii producatori de vinuri din judet au lansat produse ale caror nume fac referire la activitatea de pescuit, la personalitati ale judetului sau mituri ale Deltei.

„Vinurile nord-dobrogene sunt mai putin acide fata de alte zone, mult mai corpolente si specific e ca putem obtine orice fel de vin dorim, pentru ca ne aflam intr-o zona cu foarte mult soare. Aici putem obtine vinuri seci sau putem lasa strugurii la soare pana la supramaturare pentru a obtine vinuri dulci, ceea ce nu se poate intampla in alte zone, din cauza climei”, a afirmat vinificatorul unei crame din judet, Andrei Sorica.

Unii proprietari de plantatii de vita de vie spun ca anul acesta a fost unul bun pentru vin, desi a fost seceta.

„Avem o suprafata de 50 de hectare infiintata in 2009-2010, pentru soiuri de vin alb si rosu. Afacerea este o traditie de familie. Anul acesta a fost unul secetos, dar avem sistem de irigatii pe care l-am utilizat si estimam ca vom avea o productie de 9 tone la hectar”, a mentionat Miron Costin, inginer viticol la o societate din judet.

De altfel, sustine Mihaela Feodorof, managerului unei pensiuni din Lunca, vinurile locale sunt cerute de turistii care vin in judet.

„Vinul rosu e mai putin solicitat. Avem preparate din peste si din acest motiv vinurile albe si cele roze sunt mai cerute”, a precizat Feodorof.

Festivalul vinului dobrogean Pontus Euxinus are loc in perioada 22-25 august, in Piata Ovidiu din Constanta.